Полша получи първите пет милиарда евро от фондовете, които Брюксел замрази за Варшава заради спор за върховенството на закона и съдебната реформа в страната, съобщава Polskie Radio, като се позовава на съобщение от Катаржина Пелчинска-Налец, министър на финансите и регионалната политика.

"Имам удоволствието да съобщя, че Полша току-що получи пет милиарда евро от програмата RePowerEU, която е част от Националния план за възстановяване. Това са пари за евтина зелена енергия за полските граждани“, написа тя в социалната мрежа Х.

В средата на декември, обявявайки първия транш от програмата на ЕС за подкрепа на енергийния преход, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поясни, че Полша ще получи повече средства, след като възстанови независимата съдебна система.

"Ще трябва да наваксаме загубеното време“, подчерта тогава тя.

Фон дер Лайен приветства ангажимента на новото правителство на Полша да постави върховенството на закона на първо място в своя дневен ред, както и желанието на Варшава да се присъедини към Европейската прокуратура.

По-рано бе съобщено, че ЕК ще търси начини да осигури на Полша достъп до финансиране от европейските фондове след идването на власт на новото правителство на Доналд Туск, от което имат положителни очаквания по въпроса за върховенството на закона.