"Демократичното отстъпление“ в Полша и Унгария връща горчивите лични спомени за комунистическите репресии на главния наблюдател на Европейския съюз за върховенството на закона, пише Bloomberg.

Вера Йоурова, чешки политик, който служи като вицепрезидент на Европейската комисия, заяви, че унгарски ученици и учители наскоро са й казали за "преследване“ на тези, които говорят. По думите й, свидетелството припомня отношението на нейните родители заради техните възгледи, докато е била студентка в социалистическа Чехословакия.

"Трудно стигнах до университета и изведнъж чувам автентични изказвания от млади хора, че това се случва отново“, заяви Йоурова в интервю за Bloomberg. "За мен това е може би по-голямо разочарование, защото идвам от този регион и може да е по-голяма мотивация да спра тази тенденция“.

Мисията на комисарят "да изтръгне източните нации обратно в европейския мейнстрийм“ се е  превърнала във "важен тест за единството на ЕС“, пише агенцията. След като Варшава и Будапеща са прекарали "години в омаловажаване на независимостта на своите съдебни системи, политически институции и медии“, комисарят каза, че плъзгащите се стандарти са се превърнали в "по-голямо разочарование“ поради собствения й произход от изток.

На 25 години, когато пада Берлинската стена, Йоурова се издига от бедни условия в моравски град до върха на чешката и европейската политика, отчасти като съюзник на бившия министър-председател милиардер Андрей Бабиш – от когото тя оттогава се дистанцира.

Тя има 33-дневен престой в затвора през 2006 г. по обвинения в корупция, които бяха отхвърлени, и каза шест години по-късно в телевизионно интервю, че обмисля самоубийство и е предполагала, че ще остане безработна след преживяното и стигмата, която носи.

Този опит обаче й е помогнал да оформи фокуса си върху върховенството на закона. Сега Полша е от първостепенно значение, каза тя.

ЕС настоява 38-милионната нация да отмени съдебната реформа, която според него излага съдиите на политическа опасност заради определени решения – "анатема за ценностите на блока“. Обръщането на промените е "геополитически и дори морален императив“ за страна, на която тя много се възхищава, каза Йоурова.

"Бих искала да видя Полша велика отново“, отбеляза тя, споменавайки подкрепата на страната за украинските бежанци и застъпничеството за твърда линия срещу Кремъл в рамките на ЕС след нахлуването на Русия в Украйна. Полша се нуждае от финансова подкрепа от ЕС.

"Изобщо не ми пука“

Спорът около исканията на ЕС за отпускане на 34,5 милиарда евро (35,8 милиарда долара) предизвика политическа буря в управляващата коалиция във Варшава, като съюзниците на управляващата партия се бунтуват срещу усилията за изпълнение на исканията на ЕС.

Йоурова призна политическото измерение, но настоя, че ролята на комисията е изцяло извън него. Лидерът на управляващата партия Ярослав Качински заяви, че като е задържал плащанията, ЕС е изпълнявал желанието на опозицията да подкопае неговата партия преди изборите догодина.

Вицепрезидентът на комисията каза, че е чула и двете страни в спора: "Ако дадете парите на Качински, той ще спечели изборите с голям смях“, но "Ако не дадете парите на Качински, той ще спечели изборите , обвинявайки Брюксел.

"Мога да ви кажа, че изобщо не ми пука“, каза Йоурова.

Нейните коментари за унгарската училищна система идват, след като правителството уволни учители, стачкуващи за по-високи заплати. Осем учители бяха уволнени тази седмица в отговор на някои от най-големите протести след завръщането на премиера Виктор Орбан на власт преди повече от десетилетие.

Въпреки че дългогодишният премиер обеща да укрепи върховенството на закона и да намали корупцията, приемайки повече от дузина законодателни актове в неуспешни досега усилия за отключване на блокираните фондове на ЕС, Брюксел отказа да отпусне парите, тъй като смята, че доказателствата на място са оскъдни.

Все пак Йоурова каза, че дори когато Комисията препоръча забавяне на изплащането на ключово финансиране тази седмица, финансовият натиск върху Орбан започва да дава плодове.

"Обичам страната“, каза Йоурова за Унгария. "Но дълги години нямах добри новини. Сега добрата новина е, че очевидно финансовият натиск и използването на бюджетни инструменти могат да подтикнат към необходимите реформи.“