Стотици хиляди протестиращи се събраха във Варшава на 34-ата годишнина от първите следвоенни демократични избори в Полша, за марш, който либералната опозиция определи като тест за способността си да сложи край на почти осем години национализъм правило по-късно тази година, пише Reuters.

Тълпи, простиращи се на поне една миля, маршируваха с транспаранти, с надписи "Свободна европейска Полша“, "Европейски съюз да, ПиС не“ (Управляващата партия в Полша "Право и справедливост" (ПиС).

Някои държаха маски на лидера на управляващата партия Ярослав Качински, върху които пишеше думата "срам“. Половин милион души са участвали в шествието според организаторите. Полицията и градските власти не са дали оценка.

Проучванията на общественото мнение показват, че предстоящите избори след лятото ще бъдат ожесточени, като войната на Русия в съседна Украйна дава тласък на правителството на "Право и справедливост" (ПиС), което се очертава като водещ глас срещу Кремъл в Европа.

Опозицията се бори да спечели подкрепа въпреки широко разпространената критика у дома и в чужбина към ПиС, която е обвинена в подкопаване на върховенството на закона, превръщане на държавните медии в правителствен рупор и подкрепяне на хомофобията.

Правителството на премиера Матеуш Моравецки отрича да подкопава каквито и да било демократични норми и е заявил, че целта му е да защити традиционните християнски ценности срещу либералния натиск от Запада и да направи икономиката по-справедлива.

През 1989 г. частично свободният вот на 4 юни е донесъл победа на правителство, водено от профсъюза "Солидарност“, и е предизвикал поредица от събития, кулминиращи с падането на Берлинската стена през ноември.

В неделя стотици автобуси пристигнаха във Варшава, за да докарат поддръжници на опозицията от цялата страна. Някои заявяват, че са били мотивирани от спор относно законодателство, предложено от ПиС за премахване на ненужното руско влияние от страната.

Опозицията разглежда законодателството като опит на правителството да започне лов на вещици срещу политически опоненти.

В неочакван обрат президентът Анджей Дуда, съюзник на ПиС, е заявил, че ще предложи изменения в закона, което също предизвика критики от адвокати, както и от Съединените щати и Европейската комисия.

Изпълнителната власт на ЕС заявява, че законодателството може ефективно да забрани на лица да заемат публични длъжности без подходящ съдебен контрол.