Полша е постигнала предварително споразумение с Европейския съюз относно законодателство, което може да проправи пътя за отпускането на повече от 34 милиарда евро за финансиране след пандемията, според служители, запознати с разговорите, съобщава Bloomberg.

Въпреки че Европейската комисия направи първоначална положителна оценка на проектозакона на Полша, всяка резолюция ще зависи от парламентарното одобрение на договорения текст, според служител на ЕС, който отказа да бъде назован, тъй като преговорите не са публични.

Споразумението бележи значителна крачка напред след ожесточен спор между Полша и ЕС, който обвини Варшава в подкопаване на независимите институции и върховенството на закона. Полското правителство ще започне да прокарва мерките през парламента още тази седмица, според служител, запознат с плановете

Тласъкът отразява ново чувство за неотложност в партията "Право и справедливост" за осигуряване на средствата, докато нацията от 38 милиона се бори с кризата на разходите за живот и растящата инфлация. Удържането на властта на партията също е изложено на риск преди изборите, насрочени за октомври следващата година.

Право и справедливост все още са изправени пред битка за изпълнение на ангажимента си към ЕС и вероятно ще трябва да разчита на гласовете на опозицията, за да прокара законодателството през парламента. Група депутати около министъра на правосъдието Збигнев Зибро миналия месец нападнаха премиера Матеуш Моравецки за усилията му да постигне компромис с Брюксел.