До края на годината Европейският съюз ще отпусне на Полша пет милиарда евро от блокираните средства за страната с цел поддържане на енергийната й сигурност. Това обяви новият министър-председател на страната Доналд Туск след преговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел в кулоарите на срещата на върха на Общността, предава ТАСС.  

"До края на годината ще получим пет милиарда евро [от ЕС] <...> – това са важни пари за нашия енергиен суверенитет“, поясни Туск. На свой ред Фон Дер Лайен потвърди получаването от полското правителство на първото заявление за изплащане на блокираните от ЕС средства от Фонда за възстановяване и устойчивост.

Според британския вестник The Financial Times през ноември Брюксел е решил да отпусне първия транш от финансовата помощ на Варшава в размер на 4,6 милиарда евро от замразени преди това средства за Полша във фондовете на ЕС. През 2021 г. Европейската комисия спря отпускането на средства за Полша поради неспазване на принципите на правовата държава от страна на Варшава, което е решаващ критерий за разпределението на бюджетните разходи между членовете на Oбщността.