Обширните промени в съдебната система на Полша от нейното националистическо правителство нарушават правото на ЕС, като застрашават независимостта на съдиите, постанови Съдът на Европейския съюз (СЕС) в понеделник, цитиран от европейската редакция на Politico.

Съдът застана на страната на Европейската комисия, която твърди, че реформа от декември 2019 г., която не позволява на съдиите да поставят под въпрос законността на назначаването на други съдии, нарушава правото на ЕС. Статутът на съдиите е нарастващ проблем в Полша, тъй като правителството радикално промени начина, по който те се назначават.

Реформата също така позволи на (вече ликвидираната) Дисциплинарна камара на Върховния съд на Полша да наказва съдиите за техните присъди.

"Самата перспектива за съдиите, призовани да прилагат правото на ЕС, да поемат риска такъв орган да се произнася по въпроси, свързани с техния статут и изпълнението на техните задължения... може да засегне тяхната независимост“, казва Съдът на ЕС в своето решение.

Съгласно законодателството на ЕС страните членки са длъжни да се уверят, че "всяка регресия на техните закони относно организацията на правосъдието е предотвратена, като се въздържат от приемане на правила, които биха подкопали независимостта на съдиите“.

Според съда това е "неразделна част от самата идентичност на Европейския съюз“.

Решението урежда дългогодишен спор между Варшава и Брюксел относно нарушенията на върховенството на закона от полското правителство, но присъдата разгневи правителството.

Себастиан Калета, полски заместник-министър на правосъдието, нарече присъдата "фарс“ и постави под въпрос дали Съдът на ЕС има право да се произнася по подобни въпроси.

"Въпреки че ЕС няма правомощия в Договорите да оценява организацията на съдебната система, Съдът на ЕС установи, че може да оцени полската“, посочи той.

Бившият премиер Беата Шидло, сега член на Европейския парламент, е категорична, че решението е "подигравка с европейското право и израз на третиране на Полша като държава, върху която брюкселските елити се опитват да тестват своите антидемократични визии“.

През октомври 2021 г. ЕС започна да глобява Полша с 1 милион евро на ден за пренебрегване на решение, нареждащо му да разпусне дисциплинарната камара.

Глобата беше намалена наполовина до 500 000 евро на ден през април, след като съдът прецени, че полските власти са приложили частични — макар и недостатъчни — реформи за възстановяване на независимостта на съдиите.

Конфронтацията със Съда на ЕС е струвала на Полша 557 милиона евро глоби, от които Комисията е присъдила на Варшава 360 милиона евро, съобщава полската преса.

Решението от понеделник слага край на глобите, но съдът добави: "Това не засяга задължението на Полша да извършва ежедневните наказателни плащания, дължими по отношение на миналото.“