Държавният департамент на САЩ разреши извънредна продажба на военна продукция на Украйна на стойност 138 милиона долара. Става дума за осигуряване на критични ремонти и резервни части за ракетни системи Hawk, предава Associated Press.

По данни на агенцията стъпката е предприета с аргумента, че Украйна се нуждае спешно от техническа подкрепа, за да продължи да работи ракетната система.

"Украйна спешно трябва да увеличи своите способности за защита срещу руски ракетни атаки и въздушните способности на руските сили“, поясняват в разпространения текст.

Според американците подкрепата за системите Hawk ще засили способността на военните на Киев да защитава своя народ и критична инфраструктура.

Hawk е противовъздушна ракетна система със среден обсег и е приета на въоръжение в американската армия през 1959 година. През 1971 година системата за ПВО получава цялостна модернизация, която включва няколко подобрения на самата ракета и подмяна на всички радарни системи с нови модели. През следващите 20 години към Hawk се добавя подобрена електронна защита и през 1995 година системата получава нова бойна глава, която й позволява да сваля тактически ракети с малък обсег. По време на Студената война Hawk бе основната противовъздушна система на САЩ и страните от НАТО.

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) използват третата модификация на системата, която започна да се разработва през 1983 година и влиза на въоръжение в американската армия през 1989 година. Тази версия има актуализиран компютърен хардуер и софтуер, нов радар с непрекъснати вълни. Освен това е в състояние да открива цели по време на едно сканиране и има възможност за множество атаки чрез едновременно прихващане на множество цели на ниско ниво.