Самолетът F-35 има няколко версии, всяка от които има свои собствени характеристики. Анализаторите смятат, че F-35B може да бъде най-добрият изтребител.

Експертите на Defense Express отбелязаха, че версията F-35A се използва за ВВС на САЩ, както и за износ, но освен него има F-35B - самолет STOVL, който може да каца вертикално и да излита с обхват от 200 метра или 140 метра за кораби с трамплин.

Именно F-35B трябва да стане основният изтребител за Корпуса на морската пехота, както и основната част от авиацията на десантните кораби, но F-35B не е само самолет на носител. Тук става дума за възможността за експлоатацията му в екстремни условия – от къси магистрали, с минимум поддръжка и при постоянна маневра, което позволява да се използват на малки тихоокеански острови.

Такива операции също изискват възможност за бързо разгръщане в условия на изключително ограничена инфраструктура, за което американските морски пехотинци използват конвертоплани V-22 Osprey, които транспортират цялото необходимо оборудване, боеприпаси и гориво.

Досега Обединеното кралство избра F-35B за самолетоносачите от клас Queen Elizabeth, Италия ги избра за лекия самолетоносач Cavour, а Япония ги избра за Izumo, но само Сингапур избра F-35B не за морската пехота и не за авиациацията. Страната, в освен осемте F-35A, е закупила още 12 изтребителя F-35B, въпреки че властите нямат планове за флота. Основната цел е осигуряване на способността за действие на авиацията в условия на атаки на авиобази.

Всичко се обяснява с високата цена на летателен час и самия F-35B, тъй като освен специфична система с въртене на дюзата на двигателя, този самолет има подемен вентилатор непосредствено зад кабината на пилота, който е свързан с двигател чрез скоростна система.

Има три версии на изтребителя F-35 - версията за ВВС на САЩ (F-35A), самолетът за Морската пехота на САЩ и Кралския флот (F-35B) и модификацията за ВМС на САЩ (F-35C).

Основната характеристика на самолета е неговата ниска радарна видимост. Стандартното бойно натоварване в стелт режим е две управляеми бомби и две ракети въздух-въздух AIM-120C AMRAAM. Също така, F-35 беше официално сертифициран за транспортиране на ядрени бомби B61-12. Сред недостатъците на F-35 експертите посочват високата му цена.

На 13 март стана известно, че Пентагонът е одобрил серийното производство на изтребители F-35, давайки на програмата статус Milestone C.