"Руските войски настъпват към Красногоровка и близо до Володимировка в Донецка област, а в района на Харков са поели пълен контрол над населените места Борисовка, Огурцово, Плетеневка, Пилиная, Стрелчя и Красне", посочва DeepState.

Според данни на DeepState руските сили се опитват да се закрепят в селищата Мороховец, Олейниково, Лукянци и Зеленово. Сраженията продължават в Глубокое, което е последното селище преди основната задача на руснаците в този район - да окупират Липци.

В района на град Волчанск руските войски са поели контрол над две села и се придвижват към Волчанск. Те се опитват да се укрепят в селата Гатище, Старица и Бугроватка. "Край последните две, днес (12 май) е забелязана голяма част от пехотата и боевете продължават".

DeepState съобщава също, че руските войски са се приближили до северните покрайнини на Волчанск, опитват се да се закрепят и боевете продължават. 

Според DeepState "ситуацията продължава да се усложнява". Русия постепенно вкарва все повече сили на украинска територия, "пехотата постоянно навлиза, придвижва се на групи в населените места и се опитва да се закрепи там".

Има малко количество техника, артилерия, авиация, както и голяма активност на безпилотни летателни апарати и РЕБ в подкрепа.

ВСУ се опитват да спрат руските войски, нанасяйки им поражение, пише проектът.

"Въпреки че основната цел на противника е да отвлече вниманието от други райони, но без въвеждането на резерви ситуацията може да бъде изключително тежка. Той разбира това и настоящата ситуация все повече принуждава силите за отбрана да противодействат в района", се посочва в публикацията на украинския проект.

Снощи, 11 май, Центърът за специални сили "Омега" на Националната гвардия съобщи, че в Харковска област украинските защитници е трябвало да се оттеглят от няколко свои позиции, в резултат на което едно село е преминало изцяло под контрола на руските войски. Тежки боеве се водят и за Глубокое.