Президентът Джо Байдън се превърна в Джеймс Бюканън на XXI век, пише американското издание The Hill в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Бюканън, 15-ият президент на Съединените щати, смятан от мнозина за най-лошия в историята, се опита да угоди на всички, но в крайна сметка не угоди на никого. Под негово ръководство страната стига до разделение и гражданска война.

Век и половина по-късно светът върви към глобална Трета световна война с идеологически характер. Русия, Китай и техните марионетки активно нападат интересите на САЩ.

Въпреки това, според доклад на Изследователската служба на Конгреса от януари, озаглавен "Конкуренция между големите сили: Последици за отбраната“, стратегията за национална сигурност на Байдън все още не е предназначена да се справи с "два едновременни или припокриващи се големи конфликта“.

В доклада се отбелязва, че през 2018 г. администрацията на Тръмп е била изправена пред решение от епохата на Обама "да изгради сили не за перспективата за два регионални конфликта с противникови държави, а  да спечели конфликт с висока интензивност срещу един противник от най-високо ниво - например война с Китай за Тайван или сблъсък с Русия в Балтика“.

А реално страната ни е изправена пред цели три войни: конфликтът в Украйна, войната в Близкия изток и задаващата се война за Тайван и Южнокитайско море.

Освен това те са дори три и половина, ако вземем предвид и войната за влияние, която губим в африканския Сахел, където американските войски напускат базите си в Нигер.

Байдън попадна в капана на предизборната надпревара и нейните изчисления и отказва дори да признае, че вече водим Трета световна война, камо ли да предприеме решителни действия, за да я спечели. В резултат страната ни изостава катастрофално във военния потенциал, производството на оръжия и боеприпаси, както и в способността да устои на кибервойните и потока от дезинформация, идващ от Москва и Пекин. Всеки от тези проблеми изисква незабавни решения.

За Байдън, както навремето за Бюканън, неговият Форт Съмтър дойде.

През 1860 г. Бюканън, опасявайки се от ескалация на конфликта, отказва да укрепи допълнително стратегическата крепост, охраняваща входа на пристанището на Чарлстън. Въпреки че е малко вероятно подобен ход да промени траекторията на войната, той със сигурност ще осигури така необходимата червена линия за сепаратистите на юг.

Вместо това Бюканън се ограничи до минимума, точно както сега прави администрацията на Байдън в Украйна, Индо-Тихоокеанския регион и Близкия Изток. Отбраната на съюзниците на Америка е неадекватна, както и скромният гарнизон на Форт Съмтър.

Лозунгът на Белия дом на Байдън не трябва да бъде "отбрана“, а "победа“. Победата в тази глобална идеологическа война, която става все по-непредсказуема, е единственият ни път напред, ако, разбира се, либералната демокрация иска да блокира общите планове на руския президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин за изграждане на така наречения многополюсен свят, където военно и икономическо Русия и Китай ще доминират, разчитайки на БРИКС.

Байдън трябва да отхвърли съмненията си относно възможна ескалация. Както се вижда от събитията от 7 октомври, Бахмут, Авдеевка, иранските удари срещу Израел на 13 април и напоследък и приличащата на обсадата на Бастони битка за Харков, страхът от ескалация доведе само до факта че вакуумът е запълнен от враговете на страната ни – и нашите съюзници в Източна Европа и Близкия изток.

Просто казано, колкото по-шумно съветникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан се застъпва за деескалация, толкова по-широко нашите врагове отварят тези "прозорци“ за ескалация.

Основен пример за безумния, подобен на Бюканън подход към външната политика на Байдън е Израел. Отначало Байдън силно подкрепи правото на Ерусалим да унищожи ХАМАС като военна заплаха за Израел. Въпреки това, след като анти-израелските протести в подкрепа на Палестина обхванаха колежите в цяла Америка и в частност Ню Йорк, решителността на Байдън сякаш се изпари. Коалиционното правителство на Израел, което води война за оцеляване с ХАМАС, Хизбула и Иран, беше подложено на приятелски обстрел от Вашингтон.

Спечелването на 15-те избирателни гласа в Мичиган изглежда по-важно от защитата на Израел, унищожаването на ХАМАС или освобождаването на осемте американски заложници, които военният командир на ХАМАС Яхя Синвар все още държи в Ивицата Газа. Освен това припомняме, че на 7 октомври ХАМАС брутално уби 45 американски граждани.

В понеделник Байдън се спусна още по-дълбоко в бездната. Организацията на обединените нации призна, че е надценила броя на убитите жени и деца в Газа с почти 100% - оставяйки Израел с по-малко цивилни жертви, отколкото САЩ по време на войната в Ирак. Въпреки това главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан поиска заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и неговия министър на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления в Газа.

Нито дума не беше казана за продължаващото използване на палестински цивилни като човешки щит от ХАМАС, нито за неговите руски и ирански поддръжници, включително аятолах Али Хаменей.

МНС никога не е повдигал обвинения срещу Ебрахим Раиси, иранският президент, който загина при катастрофа с хеликоптер, въпреки факта, че "техеранският касапин“ е отговорен за живота на десетки хиляди свои съграждани.

Байдън не разбира какво се случва или може би напълно е изгубил връзка с реалността. Русия и Китай подкопават глобалния ред след Втората световна война и институциите, които някога са го защитавали – първо Съвета за сигурност на ООН и сега, косвено, МНС.

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака срещу свободата, Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември.

Третата световна война наближава, а страната ни е уязвима. Нашият символичен Форт Съмтър е празен. Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една.

Вместо да подражава на волята за победа на Ейбрахам Линкълн, Байдън следва Бюканън в избягване на дълга си на лидер на свободния свят.

Авторите: Марк Тот е икономист, бивш предприемач и публицист, който пише за националната сигурност и външната политика.

Джонатан Суит – пенсиониран полковник, служил 30 години във военното разузнаване, от 2012 до 2014 г. ръководи разузнавателния отдел на Европейското командване на САЩ