В четвъртък, 23 май следобед, в небето над Казан (столицата на Република Татарстан) беше забелязан безпилотен летателен апарат. Съответното видео е публикувано от Telegram канала Astra, предава УНИАН.

Федералната агенция за въздушен транспорт обяви временно спиране на операциите на летищата в Казан и Нижнекамск, което се обяснява с осигуряването на безопасността на полетите. Освен това в местните социални мрежи пишат за обявяване на тревога и евакуация в няколко предприятия.

Тревогата е обявена в съоръженията на ТАНЕКО и ТАИФ в Закамие, както и в КОС в Казан. От кметството на Нижнекамск казват, че са направили това поради съобщения за "възможна извънредна ситуация на териториите на промишлени предприятия в района на Нижнекамск“.

По-късно Astra съобщи, че Нижнекамск е атакуван и от дронове. Според Telegram канала Shot два дрона са били свалени от ПВО. По предварителни данни те са се опитали да атакуват специалната икономическа зона Алабуга, където произвеждат дронове тип "Шахед" за атаки в Украйна.