Украинският президент Володимир Зеленски възнамерява да присъства на събития през юни в чест на десанта на съюзническите войски в Нормандия във Франция, а след това и на срещата на Г-7 в Италия, където ще поиска от партньорите да свалят руски ракети над Украйна, да предоставят повече помощ на украинските въоръжени сили Сили и изземване на руските активи, пише Politico, позовавайки се на двама събеседници, запознати с плановете на държавния глава

 "И двамата събеседници на изданието отбелязаха, че графикът на украинския президент винаги може да се промени.

Но ако всичко върви по план, Зеленски ще използва пътуването, за да призове за повече военна подкрепа от Запада и да поиска от НАТО да сваля руски ракети, както направиха САЩ и Обединеното кралство, когато Иран нападна Израел“, пише Politico.

Зеленски също така ще призове САЩ и европейските страни да конфискуват руски активи, за да помогнат за финансирането на отбраната и по-нататъшното възстановяване на Украйна

Изданието отбелязва, че тези планове на Зеленски са особено забележителни, защото наскоро той отмени задгранични пътувания, тъй като Русия започна мащабна офанзива в района на Харков.

"Украйна също отчаяно се нуждае от постоянна подкрепа и внимание от страна на световната общност и това пътуване ще му даде време да взаимодейства със световните лидери, включително президента Джо Байдън, за да защити интересите на страната си“, пише Politico.

След посещението си във Франция Зеленски планира да отиде в Италия за срещата на Г-7.

Изданието припомня, че в продължение на месеци членовете на групата са обсъждали осъществимостта на използването на стотици милиарди конфискувани руски активи за укрепване на отбранителната способност и икономиката на Украйна, позовавайки се на правни трудности и опасения, че Москва може да направи същото със западните страни. САЩ и Обединеното кралство силно подкрепиха идеята, докато някои европейски членове, особено Германия, са по-скептични.

"Този ​​въпрос разтърси неотдавнашната среща на финансовите министри от Г-7, на която шефът на Европейската централна банка Кристин Лагард категорично се противопостави на пълното конфискуване на руски активи за предоставяне на заеми на Украйна.

Зеленски вероятно ще се възползва от възможността да се срещне с държавни и правителствени ръководители, за да се опита да убеди тези, които имат съмнения“, пише изданието.