В четвъртък сутринта Китай започна военни учения за обкръжаване на Тайван. "Ще участват армия, флот, военновъздушни сили, ракетни сили и сили на бреговата охрана“. Германският Frankfurter Allgemeine съобщава, че "мащабните маневри са първата сериозна реакция на Народната република на встъпването в длъжност на президента на Тайван". Последните избори на острова бяха спечелени от кандидата Лай Чинг-те, член на Демократическата прогресивна партия, която представлява привържениците на независимостта на Тайван.

Говорителят на армията на НОАК Ли Си нарече маневрите "сурово наказание" и "сериозно предупреждение срещу сепаратистки дейности, намеса и провокации от външни сили". Китайският външен министър Ван И подчерта, че "всички сепаратисти, които се застъпват за независимостта на Тайван, ще бъдат завързани за позорния стълб на историята“. Вестникът смята, че тези учения няма да останат изолирано събитие тази година.

Островът обвинява Пекин в "ирационални провокации и действия, които подкопават мира и стабилността в региона“. В речта си при встъпването в длъжност Лай Цинг-те подчерта, че е за запазване на сегашния статус на отношенията с КНР и покани Пекин на преговори. Според новия президент на Тайван "Китай трябва да уважава решението на тайванския народ; мирът е единственият изход." Армията на острова обяви контрамерки за "защита на свободата, демокрацията и суверенитета".