Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна все още не вижда заплаха от руско настъпление срещу Харков и Суми. Това заяви представителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Андрей Юсов, цитиран от УНИАН.

Той отбеляза, че не може да даде пълна информация и оценка на ситуацията, за да не помогне на противника да коригира действията си.

"Можем да кажем, че това, което той планира, не беше постигнато, дори не бяха близо, благодарение на действията на украинските сили за сигурност и отбрана“, отбеляза Юсов.

Според него като цяло на северната граница е имало руска групировка от над 50 хиляди души.

"Сега виждаме точно гранична операция и това, което се случва, не е атака срещу Харков“, подчерта представителят на ГУР.

Юсов също отбеляза, че украинските войници са добре запознати с плановете и ресурсите на руснаците в Сумска област.

"Ако има основания за безпокойство, тогава, разбира се, това ще бъде официално съобщено. Положението там е добре известно. Както и плановете и ресурсите на врага“, добави той.

По-рано началникът на Главното разузнавателно управление на Украйна Кирил Буданов заяви, че Руската федерация е планирала да атакува едновременно в Харковско и Сумско направление, но те не са успели.

На 10 май руснаците започнаха ново настъпление в северната част на Харковска област. Те са овладели няколко села в граничната зона и се опитват да превземат Волчанск.

На 21 май Държавната гранична служба на Украйна заяви, че руснаците могат по всяко време да прибегнат до настъпление в Сумско направление, за да разтегнат още повече фронтовата линия.

Според генерала, бивш ръководител на украинското разузнаване Николай Маломуж, повторно настъпление на руските войски към Харков и Суми е малко вероятно. Според него Москва трябва да събере поне 1 милион военнослужещи, за да осъществи подобно стратегическо настъпление, но това е нереалистично.

Той отбеляза, че Русия няма да може да се бие с еднаква активност навсякъде, още по-малко да атакува два града едновременно. Украйна също разполага с достатъчно разузнавателна информация за плановете на Русия. Следователно всяко струпване на руски войски на Купянско направление на границата на Харковска и Сумска области ще бъде незабавно забелязано.