Според ситуацията на фронта към 1 май, Русия е успяла да превземе още две села в боевете за Донецка област, като в същото време обаче руснаците са загубили бдителността си източно от Ямполовка - там Въоръжените сили на Украйна са успели да си върнат загубени позиции.

Това твърди аналитичният проект DeepState. Според данните на украинския Telegram канал, Русия е превзела Керамик и Новокалиново:

"Силите за отбрана са възстановили позиции източно от Ямполовка. Врагът е взел Керамик и Новокалиново, а също настъпва близо до Новоалександровка и Урожайно“.

В същото време DeepState отбелязва, че ситуацията в Работино се изяснява.

Това не е официална информация. Генералният щаб на украинските въоръжени сили не съобщава за загубата на Керамик и Новокалиновка.

На 1 май Американският институт за изследване на войната (ISW) отбеляза в доклада си, че Украйна е успяла да си върне някои от загубените си позиции западно от Кременная. ISW твърди, че руската армия се е опитала да пробие отбраната на украинските въоръжени сили по линията Купянск-Сватово-Кременная, но не е успяла.

В същото време Руската федерация казва, че нейните войски са напреднали в централната и югоизточната част на Кисловка. ISW обаче регистрира напредък само в източната част на посочения участък от фронта.