Западът не дава на Украйна достатъчно оръжия за защита и също така "връзва ръцете" на украинците при избора на методи за тази защита. По този начин Западът подпомага руския президент Владимир Путин, пише Bloomberg.

Светлините в някои части на Украйна угасват, тъй като Русия безнаказано бомбардира енергийни системи и отприщва атаки срещу претоварените отбранителни системи.

Украински и западни представители твърдят, че Русия прави нов опит да откъсне Харков с удари, целящи да принудят властите да евакуират втория по големина град в Украйна.

Русия се опитва да превземе Харков в началото на инвазията през февруари 2022 г., но е отблъсната. Неуспехът да се задържат войските на Кремъл сега би бил опустошителен неуспех в момент, когато помощта на САЩ и Европа за Украйна отслабва.

Президентът Владимир Путин оправда вълната от ракетни атаки и атаки с дронове срещу енергийната инфраструктура на Украйна като отмъщение за кампанията от удари срещу петролни рафинерии на територията на Русия.

Това обаче не е вярно, като се има предвид историята на непрестанните атаки на Русия срещу украинските енергийни съоръжения от началото на войната.

Необичайно е обаче, че САЩ са на една и съща страна с Путин по този въпрос.

Администрацията на Джо Байдън се обяви публично срещу ударите на Украйна по рафинериите, очевидно опасявайки се от въздействието върху световните цени на петрола.

Това е трудно за преглъщане от правителството в Киев, което отчаяно се обръща към съюзниците си за допълнителна противовъздушна отбрана, за да предпази градовете от руските бомбардировки, а украинските войски се опитват да удържат фронтовата линия с намаляващи запаси от боеприпаси.

Жизненоважната американска помощ за Украйна в размер на около 60 млрд. долара остава в задънена улица в Конгреса. Новият опит тази седмица да се одобри помощта рискува да бъде погубен от вътрешните борби на републиканците.

Путин остава фокусиран върху военните си цели и мобилизира руската икономика, за да победи украинските сили, които са също толкова решени да защитят страната си.

Тъй като войната продължава вече трета година, Западът остава раздвоен по въпроса колко силно да се противопостави на ядрената сила Русия, за да помогне на Украйна да победи, дори когато някои лидери предупреждават, че поражението представлява сериозна заплаха за сигурността на Европа.

Предвид това нерешителността в САЩ и Европа създава зона на несигурност, в която Путин процъфтява.

От началото на 2024 година Украйна извърши серия от атаки с дронове срещу редица руски петролни рафинерии, което създаде значителни проблеми на вътрешния пазар на гориво в Русия. Според експерти Русия е загубила до 15% от капацитета си за рафиниране на петрол.

На 22 март Financial Times, позовавайки се на свои източници, съобщи, че САЩ са недоволни от ударите на Украйна по руските рафинерии и че ръководството на Службата за безопасност на Украйна и Службата за държавна сигурност са били информирани за това. 

В публичните изявления САЩ са по-дипломатични. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ "не подкрепят" ударите по петролните рафинерии и "не участва" в тяхната подготовка.