Президентът на САЩ Джо Байдън произнесе реч по повод предстоящата на 24 февруари първа годишнина от руската военна интервенция в Украйна, в която се закани на руския си колега Владимир Путин, когото спомена общо 10 пъти  в рамките на цялото изказване, че "Украйна никога няма да е победа за Русия“. Той увери Кремъл, че надеждите му за разцепление на НАТО са напразни и Западът ще стои рамо до рамо с Киев до самия край. Президентът подчерта, че една година по-късно Киев стои "гордо на крака и е свободен“.

Изявлението на американския лидер бе отправено от Кралския дворец във Варшава, точно както през март 2022 година, по време на посещението на държавния глава в Полша веднага след началото на конфликта на 24 февруари 2022 година. Разликата беше, че този път мероприятието не се състоя в двора на двореца, а на Кубичките тераси над реката. Символично, от мястото на изявлението на Байдън се открива гледка на изток над река Висла.

"Украйна никога няма да е победа за Русия“

Американският президент акцентира, че "Украйна никога няма да бъде победа за Русия“, докато се обръщаше към голяма тълпа във Варшава.

"Свободните хора отказват да живеят в свят на безнадеждност и знаете, че това беше изключителна година във всеки смисъл“, каза Байдън. "Изключителна бруталност на руските сили и наемници. Те извършиха безчинства, престъпления срещу човечеството без срам и угризение“.

 "Те нанасят удари по цивилни и сеят смърт и разрушение“, заяви той. "Използват изнасилването като военно оръжие. Откраднаха украински деца в опит да откраднат бомбардираната гара на Украйна, родилни домове, училища, сиропиталища. Никой, никой не може да отвърне очите си от зверствата, които Русия извършва. Това е отвратително .Това е отвратително. Но също така изключителна беше реакцията на украинския народ и света".

"Една година след като бомбите започнаха да падат, руските танкове се претърколиха в Украйна. Украйна все още е независима и свободна. От Херсон до Киев земята е възвърната".

"Киев стои силен“ почти една година след нахлуването на Русия

"Преди една година светът се готвеше за падането на Киев. Е, току-що дойдох от посещение в Киев и мога да докладвам, че Киев е силен“, заяви Байдън във Варшава.

"Стои гордо. И най-важното е, че стои свободно“, подчерта той.

Байдън също заяви, че войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна е поставила на изпитание всички демократични страни.

Владимир Путин

Както отбелязва CNN, Байдън посочи руския президент Владимир Путин по име 10 пъти в речта си от Варшава. За разлика от това, Путин не назова Байдън нито веднъж в дългото си и обръщение от Москва по-рано през деня.

Байдън заяви, че Путин е отприщил "убийствено нападение“, изпратил е танкове в Украйна и се е опитал да умори света от глад.

"Автократите разбират само една дума: не“, заяви президентът на САЩ "Не, няма да вземете страната ми. Не, няма да ми отнемеш свободата. Не, няма да вземеш бъдещето ми. Тази вечер ще повторя това, което казах миналата година на същото място. Един диктатор, решен да възстанови една империя, никога няма да успее да замени любовта на хората към свободите. Бруталността никога няма да надделее над волята на свободните. Украйна никога няма да бъде победа за Русия, никога“.

След това той осъди руския президент Владимир Путин за инвазията, която започна на 24 февруари миналата година.

"Тази война никога не е била необходимост. Това е трагедия. Президентът Путин избра тази война. Всеки ден, в който войната продължава, е негов избор. Можеше да сложи край на войната с една дума. Просто е. Русия спира нашествието в Украйна, това ще сложи край на войната. Ако Украйна спре да се защитава от Русия, това ще бъде краят на Украйна. Ето защо заедно гарантираме, че Украйна ще може да се защитава“,заяви Байдън.

По думите на американския президент, надеждите на руския лидер Владимир Путин, че страните от Алианса ще бъдат разделени не са се оправдали.

"НАТО е по-обединена от всякога“, категоричен е държавният глава на САЩ.

Байдън заяви, че когато Путин е наредил на танковете да влязат в Украйна, той е мислил, че Западът ще се уплаши, но е сгрешил. "Демокрацията беше твърде силна и вместо лесна победа Путин си тръгна с руските сили в безпорядък“, отбеляза той.

Единството на НАТО

По думите на Байдън, руският му колега продължава да се съмнява в решимостта на съюзниците от НАТО да оказват подкрепа на Киев дългосрочно.

"Не трябва да има съмнения. Нашата подкрепа за Украйна няма да отслабне, НАТО няма да се раздели и няма да се умори“, категоричен е американският лидер. "Жаждата на президента Путин за земя и власт ще се провали и любовта на украинския народ към страната им ще надделее“, увери той.

Байдън заяви, че има "с какво да се гордеем“, но също така призова съюзниците да бъдат "честни и с ясни очи, когато гледаме на предстоящата година“.

Президентът отбеляза, че борбата за свобода е нещо, което винаги ще бъде трудно, но в същото време "винаги важно“.

"Докато Украйна продължава да се защитава от руското нападение и започва собствена контраофанзива, ще продължат да бъдат трудни и много горчиви дни. Победи и трагедии“, заяви той.

Байдън добави, че Съединените щати и техните западни съюзници ще продължат да подкрепят Украйна, както и "да подвеждат под отговорност виновните за тази война“.

"Когато Русия нахлу, не само Украйна беше подложена на изпитание. Целият свят беше изправен пред изпитание за вековете. Европа беше подложена на изпитание. Америка беше подложена на изпитание. НАТО беше подложено на изпитание. Всички демокрации бяха подложени на изпитание“, посочи той.

Байдън отсече, че съюзниците са категорични срещу агресията на Русия.

Послание към руския народ

Байдън опроверга твърденията на руския президент Владимир Путин, направени във вторник, че Западът не се стреми да контролира Русия. Той се обърна към народа на Русия.

"Тази вечер се обръщам още веднъж към народа на Русия. Съединените щати и държавите в Европа не се стремят да контролират или унищожат Русия. Западът не е планирал да атакува Русия, както Путин ви каза днес“, заяви Байдън във вторник във Варшава.

По-рано тази Путин изнесе реч, в която заяви, че Западът има "амбиции“ да завземе "исторически руски земи“.

"Елитът на Запада не крие своите амбиции, а именно да победи стратегически Русия. Какво означава това? Това означава да приключиш със себе си веднъж завинаги", заяви Путин. "Те правят това, като превръщат местните конфликти в много по-широки и по-големи“.

Санкции срещу Русия

Освен това Байдън обяви нови санкции срещу Русия, които ще бъдат въведени на годишнината от нахлуването в Украйна.

"Тази седмица ще обявим допълнителни санкции срещу Русия заедно с нашите партньори“, отбеляза той.

Припомняме, че министрите от Групата на седемте (Г-7) по време на срещата се договориха за по-нататъшна подкрепа за Украйна. По-специално става дума за ускоряване на доставките на оръжие и въвеждане на нови санкции срещу Русия. Очаква се да бъдат наложени персонални санкции срещу отговорните за агресията срещу Украйна руснаци. Освен това ще бъде обърнато внимание на проблемите със заобикалянето на санкциите.

Молдова върви към демокрация

Гражданите на Молдова показват решителност, искат да вървят към демокрация и да се присъединят към братството на европейските страни, заяви президентът на САЩ.

"Молдовските граждани показват решителност. В тази страна хората искат да бъдат свободни“, изтъкна Байдън.

Наскоро украинското разузнаване съобщи, че е прихванало план на Русия за дестабилизиране на политическата ситуация в Молдова, след което президентът Мая Санду заяви, че Русия иска да смени властта в страната с помощта на хора с военно обучение и протести на опозицията.

Новият премиер на Молдова Дорин Речан подчерта, че Русия планира да превземе летището в Кишинев за прехвърляне на войски. Той поиска от Москва да изтегли войските си от Приднестровието.

Среща на Букурещката деветка с Джо Байдън (Б9)

В сряда американският лидер ще участва в извънредна среща на върха на страните от източния фланг на НАТО, които през 2015-та година се обявиха във формата Букурещка деветка (Б9). Освен домакинът Полша, членове са България, Румъния, Чехия, Словакия, Унгария и трите балтийски държави: Естония, Латвия и Литва. Участие ще вземе и държавният глава Румен Радев.