Австралия премахва британската монархия от своите банкноти, съобщава Associated Press. Цернтралната банка на страната обяви в четвъртък, че на новата й банкнота от 5 долара ще бъдат местни племена, а не изображение на крал Чарлз III. Но все пак се очаква ликът на крал да се появи на монети, които в момента носят образа на покойната кралица Елизабет II.

Банкнотата от 5 долара е единствената останала банкнота в Австралия, която все още съдържа изображение на монарха.

Решението идва след консултации с лявоцентристкото правителство на Лейбъристката партия, което подкрепи промяната. Противниците твърдят, че този ход е политически мотивиран.

Британският монарх остава държавен глава на Австралия, въпреки че в наши дни тази роля е до голяма степен символична. Подобно на много бивши британски колонии, Австралия обсъжда до каква степен трябва да запази конституционните си връзки с Великобритания.

Австралийската резервна банка съобщи, че новата банкнота от 5 долара ще включва дизайн, който да замени портрета на кралицата, която почина миналата година. Банката обясни, че този ход ще почете "културата и историята на първите австралийци“.