Крал Чарлз III записа съобщение и пусна любима снимка на Елизабет II, за да отбележи първата годишнина от смъртта на майка си. В съобщението кралят каза, че си спомня "отдадената служба" на покойната кралица и всичко, което тя означаваше за "толкова много от нас".

В своята кратка почит, публикувана в петък, кралят благодари на нацията за "любовта и подкрепата", показани към него и кралица Камила през първата му година като монарх.

"Отбелязвайки първата годишнина от смъртта на Нейно Величество и моето възкачване, ние си припомняме с голяма обич нейния дълъг живот, всеотдайна служба и всичко, което тя означаваше за толкова много от нас", казва кралят.

"Аз също съм дълбоко благодарен за любовта и подкрепата, които бяха показани на жена ми и на мен през тази година, докато правим всичко възможно, за да бъдем полезни на всички вас", отбелязва Чарлз. Неговото писмено съобщение, което придружава аудиозаписа, е подписано "Чарлз Р".

Официалната цветна снимка на Елизабет II е направена от Сесил Бийтън на 16 октомври 1968 г. и не е публикувана досега. На нея се вижда как покойната вече кралица е заставала настрани и се усмихва в мантията си и с тиара, направена от 15 преплетени диамантени кръга.

Елизабет II почина на 96 години в замъка Балморал на 8 септември миналата година. Смъртта я застигна само месеци след нейния платинен юбилей, отбелязващ 70 години на трона.

В свое съобщение министър-председателят Риши Сунак каза, че "мащабът на службата на покойната кралица само изглежда и по-голям" вече година след смъртта й.

"Нейната преданост към нациите на Обединеното кралство и Британската общност само изглежда по-дълбока", прави равносметка премиерът на Великобритания.

"И нашата благодарност за такъв необикновен живот на дълг и отдаденост само продължава да расте", добавя премиерът.

Сунак каза, че цени спомените си от срещата с покойната кралица, в която е бил поразен от нейната "мъдрост, нейната невероятна топлина и изящество", както и от нейния "остър ум".

"Хората в Обединеното кралство – независимо дали са имали щастието да срещнат Нейно покойно Величество или не – ще разсъждават днес какво означаваше тя за тях и примера, който даде на всички нас", отбелязва премиерът.

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър заяви, че опашките, които се извиха преди година с хора, за да отдадат почит на покойната кралица, показват, че тя "винаги се е радвала на специална връзка с нейния народ".

"Това беше връзка, изградена от нейното разбиране, че службата на тази велика нация е нишката, която обединява суверена и поданика", каза той и добави: "Така че, докато размишляваме отново върху нейното наследство днес, нека прегърнем този дух на обществена служба като наш водач към по-добро бъдеще"

За да отбележат годишнината от възкачването на крал Чарлз на престола, в петък бяха предвидени салюти с оръжия в "Хайд парк". Камбаните бият и в Уестминстърското абатство, за да отбележат събитието.

Принц Хари отделно отдаде своята почит на покойната кралица, като каза, че тя "гледа отвисоко на всички ни".

В реч на церемонията по връчването на наградите "WellChild" в Лондон в четвъртък, той си спомня как е бил принуден да пропусне миналогодишното събитие, докато е летял за Балморал, след като баба му се е разболяла, пише BBC.