Кралят на Великобритания Чарлз III ще пристигне във Франция на 26 март за първото държавно посещение след възкачването на престола. Това съобщи в петък Reuters, позовавайки се на Елисейския дворец.

Първото държавно посещение на Чарлз III ще бъде четиридневно и ще приключи на 29 март. Агенцията свързва поканата с "намерението на френския президент Еманюел Макрон да рестартира френско-британските отношения след поредица от спорове".

Първият гост от Лондон обаче ще бъде британският премиер Риши Сунак, който ще пристигне в Париж на 10 март, според френски източници.

Отношенията между Париж и Лондон бяха белязани от поредица от груби забележки и от двете страни. Както припомнят политическите анализатори, между Франция и Обединеното кралство избухнаха сериозни спорове по такива досиета като отношенията след Брекзит, проблемите на рибарството и статута на Северна Ирландия.

Както отбелязва AFP, страните също се придържаха към различни подходи към украинския конфликт. Агенцията посочва, че "бившият британски премиер Борис Джонсън е заел изключително твърда линия, докато френският президент е защитил необходимостта от поддържане на канали за диалог с Кремъл".

Лиз Тръс, която замени Джонсън, който преди това оглавяваше външното министерство на кралството, не успя да отговори на въпроса на пресконференция през август 2022 г. дали смята френския президент за "приятел или враг“. Тя заяви, че "ще съди по делата, а не по думите". Самият Макрон в отговор на това отбеляза, че "е лошо да загубиш ориентация в живота“.