Крал Чарлз е бил диагностициран с форма на рак и ще отложи публичните ангажименти, за да се подложи на лечение, обявиха от Бъкингамския дворец,  като добавиха, че той остава "напълно положителен“ относно уплахата след по-малко от 18 месеца от управлението му, пише Reuters.

75-годишният Чарлз, който стана крал през септември 2022 г. след смъртта на майка си кралица Елизабет, е започнал поредица от лечения и очаква с нетърпение да се върне към задълженията си на пълен работен ден възможно най-скоро.

Разкритието за рак идва, след като Чарлз прекара три нощи в болница миналия месец, където се подложи на коригираща процедура за доброкачествено уголемена простата.

Дворецът пояснява, че по време на този болничен престой е бил забелязан отделен проблем, който предизвиква безпокойство, но не даде никакви допълнителни подробности, освен че тестовете са показали, че кралят има "форма на рак“.

"На този етап не се споделят повече подробности, освен да потвърдим, че негово величество няма рак на простатата“, заявиха от двореца. "През този период негово величество ще продължи да се занимава с държавни дела и официални документи, както обикновено“.

Като такъв Чарлз ще продължи да има срещи с премиера Риши Сунак, докато съпругата му кралица Камила ще продължи с ангажиментите си.