Пекин може да предизвика дипломатически скандал, ако Китай бъде представляван от китайския вицепрезидент Хан Джън на коронацията на Чарлз III. За това, позовавайки се на източници от британското външно министерство, пише вестник The Daily Telegraph в сряда вечерта.

Събеседникът на изданието казва, че външното министерство е почти сигурно, че Хан Джън ще бъде изпратен в Лондон. Официалната покана е отправена към китайския президент Си Дзинпин, но протоколът предвижда мястото на поканения лидер да бъде заето от избрано от него лице. Кандидатурата на заместника на Си Дзинпин, който зае този пост преди месец, изглежда на The Daily Telegraph изключително проблематична, тъй като през последните пет години именно Хан Джън ръководеше политиката на Пекин към Хонконг, което предизвика остри критики в Лондон и доведе до влошаване на британско-китайските отношения.

"Този ​​човек е отговорен за факта, че международният договор - китайско-британската съвместна декларация [от 1984 г. за прехвърлянето на Хонконг на КНР] - беше унищожен, в хода на което властите в Хонконг преследваха мирни активисти, засъпващи се за демокрация. Просто е възмутително този човек да е тук, като се има предвид ролята, която е изиграл", заяви пред вестника Иън Дънкан Смит, бивш ръководител на управляващата Консервативна партия на Великобритания.

Консервативният депутат Тим ​​Лоутън смята, че избирането на Хан Джън да присъства на коронацията би било "обида за свободолюбивите хора" на Великобритания. Бившият член на кабинета Саймън Кларк също се противопостави на присъствието му на церемонията. Бъкингамският дворец се въздържа от коментар по темата.

Противоречието около възможното посещение на Хан Джън се разгоря на фона на по-широк дебат относно политиката на Лондон спрямо Пекин. Външният министър Джеймс Клевърли изнесе реч на 26 април, в която предупреди срещу студена война с Китай и заяви необходимостта от поддържане и развитие на връзките с Китай, при условие че кралството ще постави интересите на националната сигурност на първо място и ще продължи открито да критикува Пекин, ако "нарушава своите международни задължения". Позицията на ръководителя на външното министерство предизвика недоволството на редица членове на управляващата партия, които поискаха Китай да бъде официално обявен за заплаха за кралството и отношенията с него да бъдат много по-предпазливи.

Коронацията на Чарлз III ще се състои в присъствието на 2000 гости в Уестминстърското абатство в Лондон на 6 май, осем месеца след смъртта на Елизабет II. Покана за церемонията получиха лидерите на Унгария, Ирландия, Полша, Филипините, Франция, кралете на Испания и Швеция, принцът на Монако, японското императорско семейство, лидерите на ЕС, представители на британската политическа върхушка и новият първи министър на Шотландия Хамза Юсуф, който се придържа към републикански възгледи.

В телефонен разговор с Чарлз III президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че съпругата му Джил Байдън ще представлява страната на коронацията. Датската кралица Маргрете II ще пропусне церемонията поради операция.