Международното летище Льо Туке-Париж-Плаже се преименува, след като крал Чарлз III даде одобрението си транспортният център да добави "Елизабет II“ в началото, пише Sky News.

Властите в град Льо Туке казват, че това е признание за статута му на "най-британския френски курорт".

Те направиха предложението си на Бъкингамския дворец само шест дни след смъртта на кралицата миналия септември - с надеждата да отдадат почит на нейния "изключителен живот".

Предстои уточняване на дата за откриването.

Летището е проектирано през 30-те години на миналия век - и до 50-те години на миналия век се е превърнало в "силна връзка" между Франция и Обединеното кралство.

Според кметството чичото на кралицата Едуард VIII е пътувал, за да се наслади на конна езда и пясъчна яхта, а племенницата му понякога го придружавала.

Въпреки че в момента не предлага редовни полети на пътниците - като се използва главно от частни самолети - служителите се надяват да приемат туристически самолети от другата страна на Ламанша в бъдеще.

Френският президент Еманюел Макрон има ваканционна къща в Льо Туке, което се намира на около час южно от Кале.

Курортът е наречен "Туикенхам-он-Сий", тъй като ще бъде домакин на отбора на Англия по време на Световното първенство по ръгби по-късно тази година.