Публикуваха новия официален портрет на крал Чарлз III, който ще виси в обществените сгради в Обединеното кралство, пише CNN.

На снимката, направена в замъка Уиндзор миналата година, кралят е облечен в униформа на адмирал от Кралския флот, украсена с медали.

Обществени органи като съдилища, училища и съвети могат да поискат безплатни копия в дъбова рамка на портрета, който е направен от фотографа Хюго Бърнанд.

Рамкираният портрет е с размери 64 сантиметра на 51 сантиметра.

Британският фотограф Бърнанд отдавна поддържа тесни връзки с кралското семейство, правейки официални снимки на коронацията на Чарлз и кралица Камила. Той също така направи официалните снимки както за сватбата на Чарлз и Камила през 2005 г., така и за сватбата на Уилям и Катрин през 2011 г.

"Официалните портрети на кралица Елизабет II в момента са изложени в много обществени институции и предлагането на новия официален портрет на крал Чарлз III ще позволи на организациите в Обединеното кралство да продължат тази традиция“, се казва в изявление за пресата от кабинета на Обединеното кралство.

Въпреки това портретната схема, чиято цена е 8 милиона паунда, се сблъска с критики, като антимонархическата група Republic я описа като "срамна загуба на пари“.

"Във време, когато мнозинството от местните съвети повишават данъците и съкращават обществените услуги, когато училищата и болниците изпитват затруднения, да похарчиш дори една лира за тази глупост би било една лира повече от необходимото“, обясни Греъм Смит, главен изпълнителен директор на Republic.

Кабинетът на Обединеното кралство посочи в прессъобщение в понеделник, че портретът на краля ще "отрази новата ера в нашата история“.