Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ разпространи секретни документи, разкриващи за заговор за покушение срещу вече покойната кралица на Обединеното кралство Елизабет II (1926-2022) по време на посещението й в страната през 1983 година. Според документите в основата на заговора е стоял поддръжник на Ирландската републиканска армия (ИРА), съобщава BBC.

Планът за убийството на монарха е предвиждал да се "пусне предмет върху кралската яхта, когато преминава под моста Голдън Гейт (в Сан Франциско), или (да се извърши нападение) по време на посещението на кралицата в Националния парк "Йосемити“. По този начин мъжът, за чиято самоличност не се привеждат подробности, е искал да отмъсти за смъртта на дъщеря си, "убита в Северна Ирландия от гумен куршум“.

Уточнява се, че заплахата е била подадена към полицай от Сан Франциско месец преди пристигането на Елизабет II в САЩ.

В отговор на подобни заплахи американските власти "затвориха улиците по моста". За мерките за безопасност на кралицата при посещението й в парка не се уточнява. Подчертава се, че няма известни засега данни за извършени арести по времето на посещението на Елизабет II в САЩ.

Припомня се, че близкият роднина на британската кралица и нейния съпруг - херцогът на Единбург принц Филип, херцог Луис Маунтбатън бе убит през 1979 г. от терористи на ИРА на яхта край бреговете на Ирландия.

ИРА е създадена през 1919 г. като военно крило на католическата партия Шин Фейн, която се застъпва за независимостта на Ирландия. Според различни оценки общо от 1,8 хиляди до 3 хиляди души са станали жертви на действията й.

През 2012 г. бе разкрито, че бивши членове на организацията са създали "Нова ИРА“, чиито бойци продължават да извършват терористични дейности в Северна Ирландия.