"Във вторник българският парламент официално одобри новото правителство на страната, предложено от двамата основни политически съперници в опит да се сложи край на продължилата 30 месеца политическа криза, да се възстанови стабилността и да се стимулира икономическото развитие в най-бедната страна-членка на ЕС“, пише Associated Press по повод събитията в българския парламент.

"Партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов, която спечели парламентарните избори през април, и подгласникът, проевропейската либерална коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“ се споразумяха да съставят първото по рода си българско правителство, в което постът на министър-председател ще смени притежателя си по средата“, отбелязва агенцията.

Депутатите гласуваха със 132 срещу 69 за избора на Николай Денков, 60-годишен професор по химия и бивш министър на образованието, за министър-председател. Денков е един от учредителите на реформаторската партия "Продължаваме промяната“.

При отделно гласуване депутатите одобриха и кабинета, в който Мария Габриел от ГЕРБ, бивш еврокомисар, ще бъде заместник-ръководител на правителството и външен министър. След девет месеца Денков и Габриел си разменят позициите до края на мандата.

"Въпреки че двете партии в тази невероятна коалиция са фундаментално в противоречие, те успяха да постигнат сделка по ключовите елементи в правителствената програма“, отбелязва още AP. "Те ще се стремят да съберат конституционно мнозинство от две трети от парламентарните места, за да прокарат цялостна реформа на съдебната система и да приложат дългоочакваните антикорупционни реформи в страната, обсебена от корупция“.

Америанската агенция не пропуска да отбележи, че "балканската държава с население от 6,5 милиона е една от най-корумпираните нации в ЕС. Освен това има най-лошото неравенство в доходите в 27-членния блок“.

Сред приоритетите на правителството е спешното приемане на забавения бюджет за 2023 г. Освен това то се надява да се присъедини към безвизовото Шенгенско пространство на ЕС и към еврозоната и да осигури освобождаването на милиарди евро от фондовете на ЕС за възстановяване, като приеме необходимото законодателство, посочват още авторите на материала.

"Новото правителство се ангажира да поддържа България, членка на НАТО и ЕС, на твърда прозападна линия; за борба с руското влияние в сектора за сигурност на България; и да гарантира подкрепа за защитата на Украйна срещу Русия“, пише накрая Associated Press.