Искаме отпадане на забраната за прилагане на антидъмпингови механизми. Това каза служебният министър на земеделието Явор Гечев след срещата на властта със зърнопроизводителите, предаде репортер на "Фокус".

"Искаме отпадането на невъзможността да се прилагат антидъмпингови механизми и при констатация на държавите, че има прекомерен внос на стоки. Тук не говорим само за зърнени храни, а от всякакъв тип. В такива случаи държавата да прилага депозити, които след излизане и влиза в друга държава да бъдат възстановявани, за да има солидарност между цяла Европа. Граничните държави са най-силно засегнати", каза той.

Гечев зави, че ЕК е установила, че загубите на българските фермери са най-големи.

"ЕК каза, че първоначално ще пусне 56 млн. евро като номинално на фона на производството на икономиките на държавите, най-много получава България. ЕК заяви, че ще отпусне нови 70 млн. лева, но това на фона загубите на фермерите, е изключително малко. Ползвайки пропорцията на тези средства, ЕК е установила, че загубите в България са най-големи", поясни той. 

Министърът на земеделието каза още, че България е подкрепена и от други държави в исканията си. В момента се подготвя и общо писмо, което да бъде изпратено до ЕК, за да се поискат промени на регламента по отношение на въвеждането на допълнителни механизми за всички засегнати страни.

Гечев изрази надежда, че всички искания ще бъдат включени в новия регламент на ЕК, който се очаква да бъде приет през юни. 

"Имаме две фази. Първата е да видим какви мерки може да се вземат, така че да разчистим слънчогледа от складовете, защото не е толкова траен. Втората е въвдем цялостни мерки, за да не изживем същото нещо и следващата година", уточни той.