Преговорите с протестиращите земеделски производители ще се водят от премиера Николай Денков, стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев пред журналисти в Пловдив, предава "Фокус".

Вътев допълни, че правителството и в частност агроведомството са готови да водят разговор с фермерите как да са заедно, а не разединени. Признава, че за него е непонятно защо у нас има две земеделски камари.

Министерството на земеделието има изготвени няколко законопроекта, които скоро предстои да влязат в Народното събрание. Единият от тях е Законът за собствеността и ползването на земеделските земи, който всъщност е готов от миналия август и утре е последният Консултативен съвет за последни корекции. 

Готови са правилата за доставка по агрохранителната верига, Законът за подпомагане на земеделския производител и на финала е Законът за аграрната камара, където тепърва предстоят сериозни обсъждания, изброи министър Вътев. 

Идеята държавата да определя рентата, както е в някои други европейски държави, също предстои да се дискутира и евентуално да се адаптира чуждият опит. Проблемът е, че собствениците на земеделските земи не желаят рентата да се регулира, а ползвателите – арендаторите – желаят.

В резултат се получава така, че огромни фондове за земя влизат в дадени землища, малките производители се отказват, защото са притиснати, хората напускат не само региона, а и страната. Това води до обезлюдяване и демографски проблем. Тази тенденция се случва в цяла Европа, но в България е особено ясно изразена, обясни агроминистърът. 

Очаква се инвестиционните интервенции да стартират всеки момент. Вътев разкри, че най-големият му проблем е колко бавно се случват нещата заради административните процедури. Посочи като пример, че стратегическият план в областта на земеделието е отпреди две години - от февруари 2022 г. и досега са подготвяни съответните наредби, които пък от своя страна трябва да отговарят на европейската нормативна база.