Възстановителният фонд на ЕС е "успех“ и европейските политици "не бива да бързат да го изоставят“, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева на годишната конференция за бюджета на ЕС в Брюксел. "Юли 2020 г. ще остане в историята като момент на силна европейска сплотеност,“ каза Георгиева. Тогава страните от ЕС се договориха да създадат фонда NextGenEU, възлизащ на 809.6 млрд. евро и финансиран с общ дълг, който да помогне за възстановяването от пандемията от Covid-19. Програмите по фонда приключват през 2026 г.

"Предизвикателствата, пред които ЕС е изправен по пътя си напред, може да не са толкова драматични, колкото пандемия, но също крещят за съвместен отговор. Във време на геополитическа и икономическа несигурност, изборът на политики има дълбоко значение,“ каза управляващият директор на МВФ. И добави, че тези избори, които залегнат в следващия седемгодишен бюджет на ЕС, ще бъдат "абсолютно решаващи за успеха на Европа.“ Като очевидни сфери, в които ЕС може да прави повече заедно, Георгиева посочи климата и енергийната сигурност.

Управляващият директор на МВФ завърши речта си с призив към политиците от ЕС: "Обръщам се към всички вас: Моля, не правете само това, което е популярно у дома, направете правилното за Европа! Европа е по-силна заедно, Европа е по-богата заедно, Европа е е по-значима заедно.“