Франция и група други страни от ЕС настояват за затягане на ограниченията върху вноса на храни от Украйна, за да предотвратят дестабилизирането на селскостопанските пазари в ЕС, съобщава Reuters.

Съобщава се, че членовете на ЕС обсъждат как да дадат на Украйна още една година разширен безмитен достъп до нейните пазари, както и да успокоят фермерите, които протестират от месеци срещу екологичните правила на ЕС и евтиния внос.

Според френския министър на земеделието Марк Фено дестабилизираните пазари могат да отслабят обществената подкрепа за Киев, което няма да е в интерес нито на ЕС, нито на украинците.

Отбелязва се, че Европейската комисия е предложила спиране на митата върху украинските селскостопански продукти за още една година до юни 2025 г., с нова "аварийна спирачка“ за птиче месо, яйца и захар, което ще доведе до въвеждане на мита, ако вносът надвиши средните обеми от 2022 г. и 2023. Към списъка бяха добавени също овес, царевица, зърнени храни и мед.

Министърът на земеделието на Франция отбеляза, че пшеницата също трябва да бъде включена и настоя, че "спирачният праг“ трябва да бъде средната стойност за 2021-2023 г. Това ще включва годината преди пълномащабната руска инвазия, когато украинският износ за ЕС беше ограничен от тарифи и квоти.

Белгийският министър на земеделието Давид Кларинвал, който председателства ЕС от шест месеца, заяви, че очаква решение да бъде намерено в следващите дни, без да уточнява какво включва това решение.