Възможни са няколко посещения на високо ниво в Турция до края на април, сред които и на руския президент Владимир Путин, съобщава проправителственият вестник Yeni Şafak.

Местните медии по-рано многократно съобщаваха за възможността за посещение на руския лидер в Турция, но официална Анкара все още не е потвърдила информацията. Държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган също говори за предложеното посещение на Путин след местните избори на 31 март.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи на 8 април, че контактите между Путин и Ердоган се подготвят и са възможни в обозримо бъдеще, но точните дати все още не са определени, припомня на свой ред ТАСС.

Според Yeni Şafak един от въпросите в дневния ред на преговорите между президентите на Руската федерация и Турция може да бъде "стъпки за възобновяване на работата на зърнения коридор“, стартиран през юли 2022 година. През юли 2023 година Русия спря участието си в Черноморската инициатива за износ на зърно с аргумента, че не са изпълнени условията за безпрепятствен достъп на нейните селскостопански продукти и торове до световните пазари. По-рано турският президент говори за необходимостта от подновяване на черноморската сделка и за сключване на споразумение за гарантиране на безопасността на търговското корабоплаване в Черно море.

В същото време вестник Türkiye твърди, че посещението на руския президент в Турция е планирано през май. Все още няма дата, но Министерството на външните работи в Анкара извършва подготвителна работа, пише изданието.