Приходите от реклама на хазарта могат отново да отиват за култура и медии, ако се намери правилната формула, което не е никак трудно. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" медийният експерт Георги Лозанов по повод промените в Закона за хазарта, с които се спира рекламата в медиите.

"Хуманно е да се забранят рекламите, което не означава, че приходите от хазарта, че не могат отново да отиват за култура и медии", уточни Лозанов.

Според медийния експерт е трябвало е да има повече време, за да се проведе обществен дебат: "По какъв начин тези средства могат да бъдат преразпределяни в полза на некомерсиални медийни проекти, включително филми и сериали на обществено значими теми, както и въобще за културни продукти. И на мен ми се струва, че това е задължителна следваща крачка, която трябва да се направи, след като всичко това, което ще се пренасочи. Въпросът е средствата, които са давани за рекламата накъде ще се пренасочат. И мисля, че тук медиите с некомерсиални проекти имат пълно основание да потърсят възможност тези средства отново да влизат при тях, само че пак казвам, не чрез реклама, и за да подпомагат некомерсиалните форми, които не могат да се издържат сами на пазарен принцип".

Според медийния експерт Георги Лозанов промените се случват сега, защото политиците са преди избори и искат да направят добро впечатление: "Има жестове, които предизборно политиците са готови да извършат, а в други ситуации не. Явно, че сега е дошъл моментът за рекламата за хазарта. От гледна точка на медийната картина такъв тип реклами ги поставяха някъде извън развитите  демократични държави. Защото хазартът е въпрос на собствен избор на пълнолетните граждани, но заедно с това, държавата трябва да ги пази от това да бъдат гражданите подложени на допълнителен натиск да участват в хазартни игри. Защото рекламата е тип убеждаваща комуникация, което е форма на вербален натиск върху тях и изкушение. И рекламата за хазарта освен това е заблуждаваща по същността си, защото създава усещането, че щом се включиш в една хазартна игра, ще спечелиш".