Обновеният БРИКС укрепва позициите си едновременно на няколко фронта. Русия планира да създаде обща зърнена борса. Това ще засили значението на Москва като ключов доставчик и ще повиши продоволствената сигурност на междудържавното обединение. Освен това трансформира международната търговия и то не в полза на западните производители, коментират в редакцията на РИА Новости.

Модерната инфраструктура на световния пазар се развива след Втората световна война, когато основният доставчик на пшеница и царевица са САЩ, посочиха представители на индустрията. Следователно пазарните бенчмаркове се ръководят от котировките от Чикагската борса (CME) и използват главно долара като клирингова валута. В резултат на това членовете на БРИКС "не могат да участват пълноценно в определянето на цените на основните селскостопански продукти“. И се сблъскват с манипулация от трети страни.

В същото време най-големите производители и потребители на зърно са страните от БРИКС. Само на Русия се падат 20-25% от световната търговия, отбелязва агенцията.

Според оценки на Съюза на износителите петте страни от "стария“ БРИКС представляват 40% от световния пазар на зърно. Общо производство - 1,17 милиарда тона, потребление - 1,1 милиарда. През януари Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се присъединиха към международната организация. Сега цифрите са съответно 1,23 и 1,22 милиарда.

Зърнената борса на БРИКС ще обедини водещи купувачи и доставчици, подчертаха руските износители.

Икономистите признават: наистина има проблем, сегашният ред трябва да бъде променен - ​​както в интерес на Русия, така и като се вземе предвид "зърненият потенциал“ на целия БРИКС.

"При определянето на цените на търговските платформи на страните от "златния милиард“ се използват инструменти, които нямат нищо общо с цивилизованите пазарни механизми: предварителен сговор на дистрибутори, разпространяване на невярна информация чрез контролирани медии и други манипулации. Това са съвременните реалности. Новата борса ще върне конкуренцията, ще послужи за декриминализация и ще разработи механизъм за справедливо ценообразуване на световния пазар“, посочва Хаджимурад Белхароев, доцент в Института за световна икономика и бизнес.

Логично е страните с различен стандарт на живот и волатилност на националните валути да решат самостоятелно да регулират вътрешните отношения на базата на ясни и удобни правила, а не да разчитат на чужди инструменти, добавя Анатолий Тихонов, директор на Центъра за агробизнес и продоволствена сигурност във Висшето училище за образование и наука към Президентската академия.

Това ще повиши продоволствената сигурност на страните от БРИКС, уверени са експертите.

Зърнената борса ще облекчи несигурността и ще осигури стабилност на доставките в условията на глобални логистични смущения и нарастващ недостиг на храна, твърди изданиет South China Morning Post (SCMP).

"В момента ситуацията е следната. Русия, Китай, Индия доставят зърно, а цените за него се определят от Чикагската фондова борса“, казва Екатерина Новикова, доцент в катедрата по икономическа теория на Руския икономически университет.

Зърнената борса на БРИКС ще засили геоикономическото влияние на Москва, укрепвайки статута й на един от най-важните доставчици на зърно и торове.

Селскостопанската дипломация ще се усложни за САЩ, Канада и Австралия и ще възникнат трудности при продажбите.

В крайна сметка Западът ще трябва да признае новите реалности, смята Хаджимурад Белхароев. И конкуренцията с по-евтините руски продукти ще се засили.

Ситуацията за западните износители на зърно също ще се влоши, тъй като най-големите купувачи на храни в света скоро ще се присъединят към БРИКС и ще могат да се възползват от всички съпътстващи преференции, пише РИА Новости.

В момента проектът е в процес на разработка. Но след пълно стартиране зърнената борса ще стане основната в света, уверява медията.