Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с браншови организации на животновъди първото изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023-2027 г. и получените коментари към предложените промени от Европейската комисия на среща в МЗХ. В срещата участваха заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински и изпълнителният директор на ИАСРЖ Георги Йорданов, съобщиха от Министерството.

Министър Вътев заяви, че е важно контролът да се осъществява в максимално опростен режим за фермерите, а изискванията да са лесни и изпълними. Той представи конкретни примери за успешна реализация и управление на животновъдни ферми.

Екипът на МЗХ и животновъдите дискутираха прецизирането на методиката за контрол на реализираната продукция от млечни и месодайни животни в рамките на интервенциите за обвързано подпомагане. Експертите представиха примери за контрола при обвързаното подпомагане на животновъдите в други държави членки и потърсиха мнението на фермерите по тези практики.

Представителите на браншовите организации на фермерите заявиха, че ще изпратят конкретни предложения, свързани с реализацията на продукцията от сектор "Животновъдство“. След като те бъдат получени в МЗХ, своевременно ще бъде насрочена следваща среща, на която да бъдат обсъдени.