ТикТок свали скандалния клип на т.нар "инфлуенсъри" от профилите им след сигнал от Центъра за безопасен интернет и Дирекция "Киберпрестъпност". Това обаче се случва, след като видеото вече има над 1 милион гледания.

Всяко съдържание, което в нарушение на правилата, унижава деца или възрастни, може да бъде свалено от социалните мрежи след сигнал до платформата от институциите. Това е валидно както за Facebook, така и за TikTok, Instagram и Youtube. Определен профил може да бъде блокиран чрез докладване.

"Всички последователи на Емили и Чеченеца да спрат да бъдат техни последователи, защото те вече не го заслужават. Освен лайковете и многобройните последователи двамата правят много пари на гърба на последователите си", заяви пред БНТ Антоанета Василева - кординатор на център за безопасен интернет.

"Всички ние може да докладваме, но не като кажем на платформата: Скрий тези публикации, а като отбележим тази публикация не е правилна и не е добра", съветва Жустин Томс, експерт дигитални медии.

В Китай използваната версията на TikTok ограничава всички под 14-годишна възраст да прекарват в платформата повече от 40 минути на ден. Там тя се използва за образователни цели.

"За съжаление, все още у нас върху TikTok няма никаква регулация. Там има съдържание, което се модерира, но за съжаление, то се модерира с отстъпка във времето, което позволява на някои подобни типове нежелателни съдържания да достигат до много голяма аудитория", смята Жустин Томс.

"Затова е важно родителите да включат всички защити, тъй като TikTok има специални филтри, които защитават децата от вредно съдържание. Профилът трябва да е частен, а не публичен", съветва Антоанета Василева.

Единствената платформа, която не подлежи на никаква регулация, е Telegram. Затова често съдържанието, което е свалено от другите социални мрежи, се качва там.