Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Даниел Йорданов, на 22 г., Тодор Чалъков, на 35 г., Петко Караилиев, на 38 г., и Стоян Карапатанов, на 31 г. Те са предадени на съд за това, че на 03.04.2023 г. в Пловдив, като извършители и в съучастие, а Стоян Карапатанов, като помагач, извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм – престъпление по чл. 325 ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Тодор Чалъков, Петко Караилиев и Стоян Карапатанов били приятели. Първите двама живеели в Пловдив, били безработни и основно се занимавали със заснемането на кратки видеоклипове, които споделяли в социалните мрежи. По този начин постепенно добили популярност, най-вече сред подрастващите. Стоян Карапатанов живеел в пловдивско село и помагал в организирането и заснемането на видеоклипове, като в част от тях участвал с периферни роли.

Даниел Йорданов живеел в София и също бил активен в социалните мрежи и различни интернет платформи за споделяне на видеоклипове. Той се самоопределял като жена и бил популярен с това, че в част от клиповете управлявал тротинетка. 

В началото на април 2023 г. четиримата решили да заснемат скандален видеоклип, който впоследствие да споделят в социалните мрежи и да станат още по-известни. Стоян Карапатанов работел на бензиностанция. Пострадалият Д.Д., му бил колега, като по характер бил наивен, срамежлив, стеснителен и лесно манипулируем. Той познавал Тодор Чалъков и Петко Караилиев и ги смятал за известни. Д.Д. първоначално отказвал да участва в новия клип, но тъй като бил лесно манипулируем и наивен, за което Стоян Карапатанов знаел, той го убедил да се включи в снимките, за да стане известен.  

На 3 април 2023 г., около 20,00 ч., четиримата обвиняеми се намирали на публично място - в търговски център в Пловдив, където имало много хора. Там отишъл и Д.Д. По предварително обсъден сценарий те започнали да снимат клипа, като развеждали  Д.Д. с колан, вързан в областта на шията му, а той лазел на коленете си и имитирал движенията на куче. Същевременно му давали команди да сяда, да подава лапа, да лае. Хвърляли на земята празна чаша, която трябвало да занесе на всеки от тях. Ролите им били разпределени – Даниел Йорданов бил "господар“ и държал каишката, а Тодор Чалъков и Петко Караилиев давали команди.

Поведението им възмутило множеството граждани, които били по това време в търговския център. По-късно видеоклипът бил публикуван и разпространен в социалните мрежи, което предизвикало бурно обществено неодобрение. Четиримата обвиняеми са неосъждани.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.