Най-вероятно делото срещу Емили Тротинетката, Куката и Чеченеца ще бъде отложено за есента, тъй като в момента повечето адвокати са в отпуск, а и самите обвиняеми ще се опитат да го изтеглят възможно най-дълго във времето. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Милен Стаматов (Готти), който разпространи в интернет смущаващите кадри от мол в Пловдив, където Емили Тротинетката, Куката и Чеченеца се гаврят с момче.

"Делата ще се проточат доста във времето, поради правосъдната ни система, която е толкова остаряла. Така че най-вероятно говорим за период от две-три години, в които ще се водят дела. Надявам се поне организаторът, който е Тошо Куката и г-н Петко Караилиев Чеченеца да получат ефективни присъди, тъй като и двамата имат минали присъди, които са вече с изтекла давност, но говорим на човек по 7-8 присъди: За грабежи, за заплахи за убийство и т.н. Така че очаквам съдът да го вземе в предвид. Тошо Куката има други клипове, в които се гаври с хора със специални потребности. Това също трябва да бъде взето в предвид. А за Емили - Даниел Тротинетката, там нещата са много сложни, защото сигурно тя, той, съжалявам, е с 50% ТЕЛК за невменяемост. Освен това, чисто отново ако трябва да говорим за съдебната система в България, разбрах и ми беше обяснено, че няма как да подлежи на ефективна присъда, тъй като, ако го вкарат в мъжки затвор, има право да осъди държавата за това, че не се отнасят по нормален начин с него, ако го вкарат в женски – абсолютно същото. Единственото, което аз предлагам, е да го изпратят на лечение щом има проблеми в психиатрично заведение", обясни Стаматов.

Той разказа, че е получавал обвинения от страна на Чеченеца, Куката и Емили Тротинетката: "Размяна на реплики, на обвинения, на подаване на различни жалби. Няколко пъти съм посещавал районни управления, за да давам показания

Загуба на мое лично време и на енергия, свързани с тях и с родителите им, тъй като получавам заплахи, че всъщност те ще съдят мене. Влезли са в някакъв контакти с адвокат Екимджиев и с Хелзинкски комитет за хомофобство, опитват се общо взето да обърнат и сменят фокуса".

Заседанието на Районния съд в Пловдив е насрочено за 11:00 часа утре: "Заседание ще има, първото ще се проведе утре. Организираме протест в същият час, който има за цел да напомни на съда, че гражданското общество този път не е забравило за случая. Протестът също така апелира за нормалността и против целия разврат, от който потърпевши са подрастващите. Надявам се гражданското общество в Пловдив да реагира повече отколкото в случая в мола, защото добре си спомняме, че тогава нито хората, които работят в самия мол, нито посетителите обърнаха внимание на случващото се – просто подминаваха. Очаквам хората да почувстват лична обида към града им, понеже Пловдив е един от най-културните градове. Надявам се, независимо от неудобния час, 11.00 часа в работен ден, все пак да излязат, за да покажат, че не са съгласни с нещата, които се случват в града", отбеляза Милен Стаматов.