Екипите на СБАЛАГ "Майчин дом" спасиха две млади жени с изключително високорискови бременности, научи "Фокус". От болничното заведение съобщиха, че първият сложен случай е свързан с екстремно ниски стойности на тромбоцитите (тромбоцитопения) при 36-годишна жена от Велико Търново. Бременността на жената протича леко, докато в седмия месец чрез кръвни изследвания не се установяват ниски нива на тромбоцитите и нарушение в кръвосъсирването. Жената е хоспитализирана два пъти в болницата във Велико Търново и е насочена към "Майчин дом", където също пролежава за кратко. 

По план е трябвало да постъпи "Майчин дом" месец преди раждането, но поради преждевременно изтичане на околоплодните води, е приета по спешност в 38 г.с.

Майката пристига с тромбоцити 20 гр/л, докато нормалните стойности би трябвало да са между 140-440 гр/ л. При нея касае за автоимунно състояние, свързано със саморазрушаване на тромбоцитите от самия организъм. В този случай поради невъзможност за кръвосъсирване, не може да се премине нито към раждане, нито към оперативна интервенция.

"В дадения случай майката и бебето са като скачени съдове, когато тя е зле и то също е в риск. Бебето също е предразположено към ниски стойности на тромбоцити и има голям риск веднага след раждането да започне да кърви. И тези бебета трябва да бъдат извадени максимално бързо, за да не страдат", обясни д-р Любомир Джеров, акушер-гинекологътизвършил секциото.

При втория случай се касае за 26-годишна жена от Берковица, на която й е направено спешно цезарово сечение в 33-та г.с. поради отлепване на плацентата (абрупцио) от мястото й на прикрепване към матката. Това е тежко животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето, в повечето случаи е съпроводено с детска смъртност. Родоразрешаването е извършено от екипа на проф. д-р Иван Костов.

СБАЛАГ "Майчин дом" е лидер в спасяването на такива сложни високорискови случаи с отлична организация, висока компетентност на екипите и с безкомпромисно качество на медицинскатапомощ. Бебетата и майките са стабилни.