За първи път у нас има възможност лекарствата за децата със синдром на растежа да се поемат от Здравната каса. Сега те се осигуряват с пари от инициативата “Българската Коледа". За усилията на българските детски ендокринолози и за страха на родителите дали детето им ще може да порасне...

Виктор е диагностициран със Синдром на растежа още, когато е бил бебе. Вече шест години приема хормон, който му помага да расте. За да има осигурено лечение, обаче, неговите родители кандидатстват всяка година за помощ от “Българската Коледа".

"Разбира се, че има притеснения всеки път. Дали ще бъдем одобрени, дали ще стигнат средствата, дали ще има достатъчно добри хора, за да могат да подпомогнат с СМС-и и дарения. Ако сме към здравна каса, може би ще олекотим, така да го кажа “Българската Коледа", за да може да обърне внимание на наистина много по-тежки деца и крайнонуждаещи се", разказва пред БНТ Венета Михайлова, майка на Виктор.

През годините у нас над 350 деца са приемали хормон на растежа. Към момента те са 55 и всички са деца на “Българската Коледа". Затова детските ендокринолози у нас настояват терапията им да се поеме от държавата.

"Сега за първи път има компания, която иска да бъде отговорна към децата на България и е готова да извърви целия изключително труден и трънлив път по регистрацията на реимбурсацията на един медикамент в България", посочи проф.Виолета Йотова, детски ендокринолог.

Лечението на тези деца е скъпо и продължава до навлизането им в пубертета. Една т.нар. писалка с десет дози, която стига за 10 дни, струва над 200 лева.

"Ако трябва да си купуваме всеки път за месец биха стрували колкото една минимална заплата. Ако всеки може да си го позволи няма да се кандидатства, няма да се чака и няма да се трепери детето дали ще може да порасне", допълва майката на Виктор.

От изразеното желание на фармацевтичната компания да осигурява препарата до реалното заплащане на медикамента от Здравната каса, обаче, ще мине повече от година и половина. Надеждата на родителите, чиито деца приемат хормон на растежа, е държавата да прояви гъвкавост и процедурата да се ускори.

"Би трябвало да я подкрепим, защото това е начинът още една диагноза, която се нуждае от лечение, да получи своето достойно място в България, а не да разчита на добрите сърца на българските граждани и да отнема от други индикации и заболявания, които нямат друг начин за лечение, защото там трябва да бъде силата на благотворителната кампания, а не за нещо, което по административен път не се е случило до момента", смята проф.Виолета Йотова, детски ендокринолог.

"Държавата трябва да се грижи за децата си. Съответно да поеме тяхното лечение и каквото е нужно за тях", казва на финала на разговора майката на болното дете.

Защото децата са бъдещето на тази държава и всяко от тях има право да порасне.