"БСП подходи отговорно в цялата конституционна процедура за съставяне на правителство – пет приоритета и надпартиен премиер. Бойко Борисов излъга за Гроздан Караджов като транспортен министър. Нито за министри сме говорили, нито за министерства. Това, за което говорихме, беше за бюджетен дефицит, заплатите, доходите, помощите за бизнеса, пенсиите, 3% дефицит“.

Това обясни в предаването bTV Георги Свиленски от БСП.

Според него Бойко Борисов отклонява вниманието от "коалирането с тези, които го арестуваха“.

"Това е коалицията на омертата, коалиция на спасените имунитети и на войната“, добави Свиленски.

БСП и главният прокурор

"Какво общо има Гешев? Законите, които касаят Гешев бяха приети в петък. В понеделник беше срещата ни с ГЕРБ и пресконференцията на Гешев. Какво отношение има Гешев към приемането на законите? Гешев беше главният прокурор, който най-много нападаше Българската социалистическа партия. Влезе да ни иска документи и протоколи. Корнелия Нинова отрече 10 пъти, че е говорила с Гешев. С Десислава Атанасова са си приятели“, коментира Свиленски.

Той уточни, че преговорите с ГЕРБ са пропаднали заради различия– бюджетният дефицит и изпращането на оръжие за Украйна.

Конституционните промени

"Ние сме опозиция в това управление. Приоритетите на това правителство не съвпадат с тези на обществото. Вие знаете ли какви промени се предлагат в Конституцията? Нито има текстове, нито хронология“, посочи депутатът от БСП.

Според него Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски са дали знак, че подкрепят кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"ДПС, когато подкрепя, дава знак. Показаха, че имат от 45 народни представители, които са готови в труден момент да постъпят по същия начин. Никаква Конституция не са подкрепили – то я няма, не е внесена. Това е резервната гума на джипа, закрепена с два болта отзад. Те са тези два болта. Когато стане нужда гумата да влезе в употреба, наблюдавайте как ще се развие ситуацията“, каза още той.

Свиленски определи излизането на президента Румен Радев от залата преди клетва като безпрецедентен акт.