https://youtu.be/qkDaPz35Yu8

"Понякога негативния опит също може да бъде полезен. Свидетели сме, че 5 парламента не могат да сформират стабилно правителство, законодателният орган не може да заработи нормално, за да решава проблемите на страната. Но очевидно е имало някакво напрежение, което е трябвало да излезе, някакви процеси, които е трябвало да протекат. Хубавото в момента е, че тонът, интензивността на политическото противопоставяне започна много да намалява, влязохме в диалог, което за мен е стъпка към нормализация!“.

Така отговори Радомир Чолаков от ГЕРБ на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Задавам Ви въпроса от анонса – накъде Бойко Борисов и ГЕРБ ще водят България? Вие вече сте в пети парламент, какъв опит натрупахте? Вие сте и юрист, и медиен човек, и пишещ човек, и човек на Църквата!“.

Чолаков заяви, че лидерът на ГЕРБ Борисов показва едно стройно, логическо мислене с отговорност за държавата. Той продължи, че разговорите между ГЕРБ и ПП на експертно ниво се провеждат в тон на разбирателство, има съвпадение в голяма част от програмите на двете партии, а от ПП са склонни да приемат съветите и препоръките от страна на ГЕРБ. В момента има две хипотези. Най-логичната е да се направи коалиционно правителство с политически фигури при паритет. ПП казват, че не искат. Тогава вторият вариант е експертни фигури "Това в момента е предложението на ГЕРБ към ПП. То е логично, политически издържано и разумно и може да стане! ПП казват – не, вие ще върнете мандата, ние ще получим втория мандат и ние ще предложим правителство каквото ние решим, а вие ще го подкрепите! Ясно е, че това няма как да стане, защото има фигури, които за ПП ГЕРБ са абсолютно неприемливи. И ако ГЕРБ върне мандата, втория мандат отиде при ПП и те сложат неприемливи фигури с пълното съзнание, че ПП ГЕРБ не може да подкрепи определени фигури, това означава, че те не искат да има правителство! Значи резюмирам – те не искат да има правителство! Ние влизаме в същата игра, която играем в 4 парламента. Някой иска България да няма правителство и да е в перманентна криза!“, категоричен бе Чолаков.

Беновска помоли събеседника си да коментира изтеклите в публичното пространство имена в проектокабинет на ПП-ДБ, където името на ген. Атанасов се спряга за вътрешен министър, а това на Кирил Петков за вицепремиер по сигурността. Чолаков заяви, че такова нещо е абсолютно неприемливо за ГЕРБ и смята, че не би било подкрепено и от останалите партии в Парламента. Той добави: "Вижте, на правителството "Габровски“ не му стигнаха 5 гласа. И аз имам вътрешното убеждение, че колегите, които тогава не подкрепиха правителството на Габровски, сега много съжаляват! Защото, ако го бяха подкрепили, сега щяхме да имаме едно нормално редовно правителство и всички тези теми нямаше да ги има! Нямаше да сме правили избори. Те съжаляват, че не подкрепиха правителството на Габровски! Надявам се, че сега, ако ГЕРБ вкара такова правителство, експертно, сериозно, мисля, че може да се намери мнозинство за неговата подкрепа!“.

Радомир Чолаков заяви, че не вижда никакъв скрит натиск от страна на САЩ за съставяне на правителство в България. Срещите, които провежда новият американски посланик, са напълно в рамките на нормалното за посланик на една съюзническа, приятелска държава.

"Прави ли Ви впечатление, че ДБ мълчат като риби?“, попита Беновска. Радомир Чолаков отговори, че му прави впечатление и не знае на какво се дължи това. Той добави: "Не искам да го коментирам и да влизам в техните междупартийни отношения. Може би нещо изчакват, може би се чувстват неуютно в тази коалиция, което беше ясно! Нека да помълчат и да помислят!“. "Прави ли Ви впечатление, че председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изрази нееднократно и деликатно подсказка, че може би трябва да се разговаря и с ДПС?“, продължи Беновска. Радомир Чолаков отговори, че в момента публично е видно, че всеки разговаря с всеки. Водещата отвърна: "Как с всички? Борисов направи един "тур за овации“ в кабинетите на парламентарните групи!“. Гостът ѝ отвърна, че това е възпитано и е знак за уважение. Относно ИТН, Чолаков заяви, че имат коренно различно поведение в това НС, което е добре. Той добави: "Мисля, че самите те, като разумни хора, се уплашиха от ситуацията, която се създава, от това, че докарахме страната до пропастта. Така че тяхното поведение е много резонно в момента, даже бих казал държавническо!“.

"Бихте ли приел поста, буква А – на председател на правната комисия в НС и буква Б – на министър на правосъдието?“, попита Беновска. Чолаков отговори: "В момента, на базата на джентълменската договорка, постът председател на правна комисия ще бъде зает от представител на ПП-ДБ. Това важи, ако има съвместно правителство. Ако няма съвместно правителство, тогава всички договорки отпадат и това беше ясно изразено от ръководството на парламентарната ни група. Това, което мен искрено ме забавлява, че постът председател на правна комисия влезе в ротация с поста председател на Парламента. Тоест някой много се е уплашил и е решил, че този пост е много важен. А той не е важен, разбирате ли? Важно в НС е мнозинството!“.

"Какво да очакваме от "Кировия вторник“, след "понеделника на Борисов“?“, попита Беновска. Чолаков отговори: "Аз мисля, че ако те не приемат логичното предложение, най-логичното политическо предложение, което Борисов прави – дайте да направим съвместно правителство, било политическо, било експертно, ако те не приемат това, аз мисля, че те искат да ходим на нови избори, да няма правителство и страната да продължи да затъва в криза!“.