Членове на двете синдикални организации КТ "Подкрепа" и КНСБ в комплекса "За Марица Изток" взеха участие днес в протест пред сградата на Община Стара Загора с искане за запазване на минно-енергийния комплекс и като израз на остро несъгласие с предложения вариант на Териториален план, съобщават от БТА. 

Протестът беше насрочен за 10:00 часа, за да съвпадне с третата дискусия на тема "Бъдеще за енергийния комплекс "Марица-изток" - перспективи и предизвикателства".

"Ние искаме да изразим нашата категорична позиция, че не сме съгласни с предложените Териториални планове (ТП) и част от записаните в Плана за възстановяване и устойчивост неща", каза за Бисер Бинев, лидер на КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток". Той е категоричен, че регионът на Стара Загора не трябва в никакъв случай "да бъде оставен на произвола на съдбата". Защото всичко, записано в ТП, е пожелателно, без никакви конкретики и с пълна неяснота", каза още той. Бинев допълни, че според него предвижданият преход нито е "плавен", нито "справедлив".

Преди дни синдикатите представиха декларация, изпратена до президента на България Румен Радев, председателя на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателя Николай Денков, министъра на енергетиката Румен Радев, министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, Комисията по енергетика в НС, президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и президента на КНСБ Пламен Димитров.

В документа синдикатите изразяват категоричното си несъгласие по отношение на Националния план за възстановяване и устойчивост и заложените параметри за затваряне на мощности до 2026 г. Те настояват правителството незабавно да започне преговори с ЕК за придобиване на механизъм за капацитет, както и Планът за възстановяване и устойчивост да не се изпраща в ЕК с приложените към него ТП за справедлив преход на въглищните региони, докато не се изпълнят първите предложения и не се преработят и съгласуват.

Синдикалистите дават срок до 15 септември да бъдат получени отговори на техните искания.

През днешния ден от 18:00 часа пред сградата на Община Стара Загора е насрочен и втори протест в защита на комплекса "Мини Марица-изток".  

В Териториалните планове (ТП) не се поемат ангажименти по отношение на работата нито на "Мини Марица-изток", нито на електроцентралите. Toва е изключително важно да бъде казано и да бъде разбрано, каза енергийният заместник-министър Красимир Ненов по време на откриването на третата поред дискусия на тема "Бъдеще за енергийния комплекс "Марица изток" - перспективи и предизвикателства", която се проведе в Община Стара Загора.

Ненов подчерта, че плановете имат за цел да адресират ефектите от прехода и да позволят да бъдат предприети мерки в посока към хората, които биват засегнати от прехода във връзка с новите възможности, които се предлагат.

От думите му стана известно, че има "лека ревизия" на някои от дейностите или направленията, които ще бъдат финансирани. Един от фокусите е рекултивация на терените на "Мини Марица-изток" в допълнение към това, което е ангажимент на мините като концесионер. Други области касаят новите индустрии, които се очаква да бъдат развити и да предложат нови работни места в района. Такива са по веригата на производство на водород, възобновяеми източници и т.н., обясни още Ненов.