Служителите от ТЕЦ "Бобов дол“ и миньори от региона протестират на Автомагистрала "Струма“, предаде репортер на "Фокус“. Протестът е в района на Дупница и пътен възел "Бинека“. На място има полицейски служители. Протестът се изразява в бавно движение на колони от автомобили на протестиращите. Намерението е протестиращите да се движат в двете посоки, към Благоевград и София.

Протестът е срещу така наречения териториален план за справедлив преход. В него е предвидено постепенно извеждане от експлоатация на мощности на въглищните централи. А работниците и служителите в тях да бъдат преквалифицирани. Според протестиращите това ще остави стотици хора от Бобов дол, Дупница и останалите общини в региона без препитание.

Около 1 600 души са пряко засегнати от въпроса, а 10 000 души са свързани с тях. "Искаме да запазим работните си места. Нашите деца да останат в България. Ние не искаме да ходим в чужбина, искаме да останем тук“, коментират протестиращите.

Въпреки, че е премахнат срокът за закриване, протестиращите не са съгласни и с предложението за намаляване на мощностите на топлоелектрическата централа. Според тях няма друга възможност за устойчива заетост, което ще доведе до обезлюдяване на региона. Протестът е обявен като безсрочен и граждански.

Венцеслав ИЛЧЕВ