Предупредителен протест срещу закриването на въглищните централи и мините организираха работещите в ТЕЦ "Република" и "Мин индъстри" ЕООД в Перник, предават от БНТ. 

Десетки заети в бранша излязоха днес, за да изразят подкрепа към колегите си от региона на Стара Загора и Маришкия басейн.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Перник" инж. Чавдар Стойнев коментира, че протестът е мирен и цели да изрази несъгласието на енергетиците и миньорите от региона с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), в който е описано, че до 2027 г. топлоцентралата в областния град ще бъде закрита, ако не започне да използва алтернативен вид гориво.

"Преминаването е дълъг и сложен процес. Всяко ново съоръжение изисква много труд и време, а също и много съгласувания с институциите", уточни Стойнев.

Своята позиция по темата заявиха и представители на синдикалните организации към КНСБ - Илияна Велкова и Юлиан Георгиев. Те потвърдиха, че подкрепят протеста и изразяват категоричния си отказ срещу бързото изпълнение на изготвените Териториални планове за справедлив преход.

"Само в мината работят 400 души. Как толкова семейства ще успеят по бърз начин да се пренасочат към други работни места? Притеснява ни и фактът, че всички училища, детски градини и болнични заведения в града се захранват от ТЕЦ "Република". Какво ще се случи с тях, ако дружеството спре работа? Нека да помислим как този преход да стане по-справедлив и плавен за хората", каза Велкова.

Според нея, ако ТЕЦ - Перник приключи работа, потърпевши ще бъдат не само работещите там, но и потребителите на услугата. Друг проблем, който протестиращите смятат, че неминуемо ще настъпи, ако топлоцентралата затвори и много от домакинствата преминат на отопление с различни уреди, е, че електропреносната мрежа няма да издържи на натоварването.

Енергетиците и миньорите от Югозападния въгледобивен регион са изготвили протестна декларация, в която настояват за предоговаряне на ПВУ в част "Енергетика" и запазване в експлоатация на въглищните централи до 2038 г.

Енергетиците и миньорите от Перник обявиха, че ако Териториалните планове за справедлив преход не бъдат коригирани, са готови да преминат към ефективни стачни действия.