Правителството работи върху концепция за развитие на въглищните региони, за чиято трансформация няма алтернатива. "Можем да превърнем Стара Загора от долината на въглищата в долината на новите енергийни източници. Този преход може да се окаже преход на икономическия бум", заяви премиерът акад. Николай Денков пред участниците в четвъртата годишна среща на Софийския икономически форум, съобщиха от Правителствена информационна служба.

"Реализирането на тази концепция преминава през разработката на конкретни териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Трябва да се подготви цялостна и икономически обоснована картина за бъдещето на тези региони - за какво отиват инвестициите, как хората да бъдат подготвени за този преход", обясни министър-председателят пред журналисти в кулоарите на форума. Заетите в ТЕЦ "Марица Изток 2" няма да бъдат застрашени и се обсъждат варианти, благоприятни за тях, увери той.

Акад. Денков вече е провел неформални срещи с министрите на икономиката, на енергетиката, на околната среда и водите. Целта е концепцията ще бъде подготвена колкото е възможно по-скоро във вид, в който да бъде представена пред Европейската комисия. Служебното правителство не е работило по такъв документ, нито е изпратило официално становище за предоговарянето на средствата по националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ). "Опитваме се за няколко седмици да наваксаме това, което не е свършено месеци наред", отбеляза премиерът.

По отношение на второто плащане по ПВУ акад. Денков смята за по-притеснително забавянето на свързаните с плана закони. Той допълни, че успоредно с предоговарянето на част от ПВУ трябва да се подготви и планът REPowerEU за икономии на енергия, производство на чиста енергия и диверсифициране на енергийните доставки.

Министър-председателят смята за притеснителни редица обстоятелства около договора, сключен между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за покупко-продажба на природен газ.

Министерството на енергетиката извършва проверка на всички обстоятелства, свързани с него. Акад. Денков посочи, че в Министерския съвет споразумението е внесено като такова, което тепърва ще се гласува, а след заседанието излиза като одобрено, без някой от министрите да го е видял. Той отбеляза и друг проблем: 13 години е изключително дълъг срок за такъв договор с оглед на съвременната динамика в развитието на енергийния сектор