Стотици работещи в ТЕЦ "Бобов дол" на обедната си почивка, като към тях се присъедениха и миньори от рудник "Открит въгледобив", излязоха на протест срещу предвиденото в Плана за справедлив преход закриване на централата до 2026 година, съобщават от БНР.

Те обвиниха управляващите и политиците в преднамерени и прибързани действия  и настояха ТЕЦ "Бобов дол" да работи поне до 2038 година.

Затварянето на ТЕЦ "Бобов дол" ще означава около 2-3 хиляди, че и още толкова, работници, специалисти, ангажирани в енергийния отрасъл от Югозапада да са без работа и препитание, а Кюстендилска област ще  стане номер 1 по безработица. Изготвеният регионален план за справедлив преход не предлага алтернатива, никаква устойчива ангажираност на тези хора. 

"В този план това, което предлагат нашите политици и са загрижени за нашата съдба. Предлагат за миньорите да бъдат шивачи и обущари, за енергетиците – да бъдат овощари, да бъдат санитари на ранените войници на украинския фронт. Това господа управляващите предлагат на вас - на всички нас, които сме енергетици. Смях, позор и унижение за енергетиката като цяло и в частност за хората, които работят в нея", коментира синдикалистът Иво Димитров.

Енергетиците от Бобов дол, колегите им от Перник и мини "Марица" - Стара Загора, са единни и са готови и на протестен поход до София и до по зависещите съдбата на въглищните централи министерства и ведомства.

"Съвместно с колегите от Стара Загора, с колегите от Перник, да бъдем заедно, да сме като юмрук и да покажем, че всяка една политическа класа може да бъде пометена от нашите задружни усилия", каза още Димитров.