Политическата обстановка в България става все по-обтегната. Президентът връчи втория мандат на ПП-ДБ, но от думите му се разбра, че ако Конституцията не го задължава - нямаше да го направи. Румен Радев каза, че този мандат е "вече дискредитиран" и призова "да не бъде оползотворен". Президентът дори не подаде ръка при влизането си при ПП-ДБ, предаде репортер на "Фокус".

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и призван да браня българската държава. Тук искам да заявя, че точно заради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат след изтеклите записи, и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на вашата партия след изтеклите записи и последвалите публични самопризнания заради торпилирането на българския суверенитет. Наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация.

Заявката за вмешателство в изборите и дискредитиране на лидерите на европейските институции и името на България. Аз съм призван да браня Конституцията и по силата й, искам това да е много ясно, аз съм длъжен съм да връча този проучвателен мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и също така на съхраняване на имиджа на България пред нашите европейски партньори - призовавам ви да премислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран", добави Румен Радев.

"Мисля, че всички сме единодушни, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи напред европейския път на България. Страната ни има нужда от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета. Чакат ни промени в законите за борба с корупцията, промени в Наказателния кодекс, вкл. тези свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система, така че да върнат на хората чувството, че държавата може да възвърне справедливостта у хората", каза от своя страна акад. Николай Денков.