"След реакцията на Румен Радев вчера, той като че ли размрази преговорите. Ще се изненадам, ако ГЕРБ решат да оставят управлението на държавата в негови ръце". Това коментира пред БНТ депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

По думите му президентът трябва да работи за сформиране на редовно правителство, но поведението му вчера се е сблъскало с духа на Конституцията - от неподоването на ръка до неосъществените разговори след връчването на мандата.

"Идеята на консултациите е да се намери работеща формула, за да може да има редовен кабинет, на като че ли на президента му се услади изпълнитената власт, което ни поставя в един формат на скрита президентска република".

"Радев не би трябвало да дава съвети относно реализирането на мандата, посочи още Ананиев. Според него спецакциите, които се обявяват, са опит за изместване на темата какво се случва в президентството (по-рано днес бе обявена специализирана акция в София, по информация на БНТ, свързана с Пепи Еврото - бел. ред).

"В момента ние предприемаме една реформа, в петък приехме механизъм за главния прокурор. В момента изглежда като че ли ГЕРБ не искат съдебна реформа, а единствено да свалят Гешев. Виждаме, че Иван Гешев като че ли е във война с ГЕРБ, но това ли е целта?"

Трябва да се чуе мнението на Бойко Борисов и Мария Габриел за случилото се в президентството вчера, защото една нормална европейска държава минава през редовно правителство, подчерта депутатът.

Ананиев попита защо има предложение шефът на ДАНС Пламен Тончев, назначен от служебния премиер, да остане на поста още пет години, както и защо Тончев е звънял на Радостин Василев, който разпространи записа на ПП.

Попитан за връзката между назначенията в службите и посолствата, Ананиев заяви, че посолствата непрекъснато се срещат с парламентарните партии.

"Трябва ни редовно правителство, не служебно, което само си назначава кадрите - премиер, посочен от президента и президента назначават шефа на ДАНС за още пет години. Внесохме закон за промяна на службите, да бъдат избирани от парламента и да работят с МС. Въпросът е, че една тема се опитва да бъде преекспонирана и една лъжа, когато я повториш 1000 пъти, става истина".

Записът от Националния съвет на ПП показва, че това е демократична формация, в която всеки може да изкаже мнението си, заяви Ананиев. Посочи още, че макар да е взел участие в заседанието, не е имал право да гласува решението за ротация с ГЕРБ, тъй като е коалиционен партньор на ПП.