До края на седмицата здравното министерство очаква становището на Министерски съвет дали да се съобрази с решението на парламентарната здравна комисия, касаещо директора на "Пирогов". Депутатите поискаха настоящия директор Валентин Димитров да остане на поста си до приключване на проверките.

Днес министърът на здравеопзването Христо Хинков прие покана от директора на болницата да се срещне с медиците и да обсъдят проблемите на лечебното заведение, предава БНТ.

Поводът за напрежението е решението на министъра да отстрани директора, тъй като според цитиран от него доклад има сериозни нарушения с проведени обществени поръчки в лечебното заведение.

"Намираме обща допирна точка и това е "Пирогов". Трябва да се запази имиджа на "Пирогов", напълно подкрепям това, което казва д-р Димитров - че такива смени наистина разтрисат болницата. Но аз, за съжаление, нямам друга опция освен това, което съм направил. Оттук нататък други институции ще решат бъдещето", каза министърът на здравеопазването Христо Хинков.

"Проф. Хинков си води записки и въпросите, които му зададоха колегите в болницата, така че за мен темата е оставена на друг. Продължавам да управлявам болницата с цялата съвест на добър ръководител", коментира Валентин Димитров.