Прокуратурата е в "Пирогов", разследва хора на министър Хинков. Това заяви изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров във връзка с течащото разследване на прокуратурата в многопрофилната болница, предаде репортер на "Фокус"

"Прокуратурата е в "Пирогов“. Не мога да кажа за какво и как, защото разследват, но не разследват мен. Разследват хора на господин министъра", заяви Димитров.

Той отказа да каже кои лица са разследвани. Заяви, че въпросите трябва да бъдат отправяни към началника на кабинета на министъра и директора на дирекцията. 

Шефът на Пирогов разказа и за съмнителна обществена поръчка, дадена от Министерството на здравеопазването, за ремонт на на клиниката по токсикология. 

"Понеже говорим за обществени поръчки. Септември месец е извършена обществена поръчка в Министерството на здравеопазването за 10 болници в София, която е на стойност 1,6 млн. лева. Спечелена е за строителство и ремонт с европейски средства и тази обществена поръчка я е спечелила фирма от Русе, регистрирана на 22.11.2022 година, с 6 служители и с референции ремонт на два апартамента", заяви Димитров.

По думите му условията за обществените поръчки са 100%-во авансово плащане от Здравното министерство плюс санкция, ако не бъде извършен ремонтът 0,05% върху стойността или 17 хиляди лева.

"Написах официално писмо до министъра на здравеопазването господин Хинков, в което писмо го сигнализирах, че има опасност за "Пирогов“. Това е поръчка, която не плащам и в която поръчка нямам никакви финансови задължения, но съм длъжен да допусна фирмата строител в клиниката по токсикология, за да може тя да прави ремонт", каза той.

"Блокирайки клиниката, която ми печелившо звено по токсикология, влизайки фирма, която ми стои по тази поръчка леко встрани, ще ми блокират работата. Дойдоха, направиха покрива 700 хиляди лева. Бях задължал и бях притискан от кого ли не да ги платя“, заяви Димитров.

На въпрос кой го е притискал, той отговори така: "Разни хора в общественото пространство“.